Π.Ο.Υ: Κορτικοστεροειδή για το σοβαρό COVID-19

Η χορήγηση δεξαμεθαζόνης ή υδροκορτιζόνης στους ασθενείς με σοβαρό COVID-19 μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση ερευνών σε 1700 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στο JAMA και τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη μελέτη “Association Between Administration of Systemic Corticosteroids and Mortality Among Critically Ill Patients With COVID-19A Meta-analysis”, με βάση τη μετα-ανάλυση 7 τυχαιοποιημένων ερευνών, οι επιστήμονες του Π.Ο.Υ. αναφέρουν ότι καταγράφηκε χαμηλότερη θνησιμότητα εντός 28 ημερών, στους ασθενείς με σοβαρό COVID-19, που λάμβαναν δεξαμεθαζόνη ή υδροκορτιζόνη.

Στους μη διασωληνωμένους ασθενείς με σοβαρή νόσο, η πιθανότητα θανάτου υπολογίστηκε στο 23%, όταν λάμβαναν κορτιζόνη μαζί με τη βασική θεραπευτική αγωγή και στο 42%, όταν λάμβαναν μόνο τη βασική θεραπευτική αγωγή.

Στους διασωληνωμένους ασθενείς, η πιθανότητα θανάτου υπολογίστηκε στο 30%, όταν λάμβαναν κορτιζόνη μαζί με τη βασική θεραπευτική αγωγή και στο 38%, όταν λάμβαναν μόνο τη βασική θεραπευτική αγωγή.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δόθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου και με βάση τα αποτελέσματα της αναφερόμενης μελέτης, συνιστάται η χορήγηση κορτιζόνης με την βασική θεραπευτική αγωγή στους ασθενείς με σοβαρό COVID-19, αλλά όχι στους ασθενείς με ήπια νόσο.

Αντίστοιχα, από το National Institutes of Health στις ΗΠΑ, συνιστάται η χορήγηση κορτιζόνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19, οι οποίοι έχουν ανάγκη από συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου ή είναι διασωληνωμένοι.

Πηγή:

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-steroids-reduce-deaths-covid19-patients-who?

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2770279?

https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Corticosteroids-2020.1

Σχετικά άρθρα