Παιδική παχυσαρκία και συχνή λήψη αντιβιοτικών

Μεγαλύτερη συχνότητα παχυσαρκίας κατά 2,5 φορές παρατηρείται στα 4-χρονα νήπια, τα οποία έλαβαν 9 ή περισσότερες δόσεις αντιβιοτικών στη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία τους, σύμφωνα με την έρευνα της Dr. M. Azad, στο Πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά.

Διαπιστώθηκε η δοσο-εξαρτώμενη συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία των παιδιών στην ηλικία των 4-5 ετών και των αντιβιοτικών που πήραν στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους.

Στη μελέτη: Is Early-Life Antibiotic Exposure Associated With Obesity in Children?, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο προηγούμενων ερευνών στη Νέα Ζηλανδία. Η πρώτη έρευνα έγινε σε 5.128 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, από την ομάδα του Dr. Chelimo και η δεύτερη σε 284. 211 μητέρες και τα παιδιά τους, από την ομάδα του Dr. Leong.

Σύμφωνα με την έρευνα της Dr. Azad, ενώ η παιδική παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, όπου επιδρούν γενετικοί, κοινωνικοί-οικονομικοί-πολιτισμικοί παράγοντες, η κίνηση, η διατροφή, οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης των παιδιών, καταγράφεται μία επίδραση των αντιβιοτικών που λαμβάνονται πρώιμα, στην εμφάνιση της νηπιακής παχυσαρκίας. Οι μηχανισμοί στους οποίους αποδίδεται αυτή η συσχέτιση είναι ακόμη υπό έρευνα, αλλά θεωρείται ως πιθανή αιτία, η αλλαγή που προκαλείται στο μικροβίωμα του εντέρου από την χρήση των αντιβιοτικών.

Το μικροβίωμα του εντέρου των παιδιών επηρεάζεται εκτός από τα αντιβιοτικά, από τον θηλασμό και την διάρκεια του, από την μέθοδο του τοκετού, δηλαδή με καισαρική τομή ή φυσιολογικό τοκετό και την διατροφή τους.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών είναι αναγκαία σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά. Η υλοποίηση ενός προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας δεν μπορεί να στηριχθεί στη χρήση των αντιβιοτικών, αλλά στην προώθηση του θηλασμού και στην εφαρμογή αλλαγών της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας.

Στοιχεία: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=227565&ecd=mnl_day_012320

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2759120

Σχετικά άρθρα