Ποια ήταν η διάρκεια ζωής των αντισωμάτων-ανοσίας στο SARS-1 του 2002;

Σύμφωνα με την 3ετή έρευνα του Dr Wu σε 176 ασθενείς που είχαν αναρρώσει από λοίμωξη με το ιό SARS-1, τα ειδικά αντισώματα IgG παρέμειναν υψηλά για 2 χρόνια, όμως, το 3 έτος παρουσίασαν σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να θεωρούνται πάλι ευπαθείς σε νέα λοίμωξη με τον ιό.

Η έρευνα: Duration of Antibody Responses after Severe Acute Respiratory Syndrome, του Dr Wu, καθηγητή στο Shanxi Provincial Center for Disease Control and Prevention, Taiyuan στην Κίνα, είχε σαν στόχο να μελετήσει την διάρκεια ζωής των προστατευτικών αντισωμάτων IgG και έμμεσα, την προστασία που παρείχαν στους αναρρωνύοντες από την επαναλοίμωξη.

Οι επιλεγμένοι ασθενείς SARS τηρούσαν τα κριτήρια τoυ WHO και τα δείγματά τους συγκεντρωνόταν από το 2003, σε 7 νοσοκομεία, μέχρι και 3 έτη από την αρχή των συμπτωμάτων.

Τα αντισώματα ελέγχθηκαν με ELISA kit (BJI-GBI Biotechnology, Beijing, China), εγκεκριμένο από τον Chinese Food and Drug Administration, για τον προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων κατά του ιού: SARS-CoV.

Τα προστατευτικά αντισώματα IgG κατά του ιού SARS-CoV-1

 • Άρχισαν να εμφανίζονται περίπου την 7η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων του SARS-1
 • Την 90η ημέρα και μέχρι τις 200 ημέρες, ανιχνεύονταν στο 100% των ασθενών που είχαν αναρρώσει, διατηρώντας επίπεδα υψηλά και σχεδόν αμετάβλητα.
 • Στον 1ο χρόνο από την έναρξη της νόσου, παρέμειναν στο 93,88%
 • Στον 2ο χρόνο από την έναρξη της νόσου, παρέμειναν στο 89,58%
 • Στον 3 χρόνο από την έναρξη της νόσου, ≈50%, περίπου οι μισοί ασθενείς, από όσους είχαν αναρρώσει, δεν είχαν πλέον καθόλου ειδικά, προστατευτικά αντισώματα.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.0/html/tileshop_pmc/tileshop_pmc_inline.html?title=Click%20on%20image%20to%20zoom&p=PMC3&id=2851497_07-0576-F1.jpg
 • Το όριο OD κατά την εξέταση, πάνω από το οποίο χαρακτηριζόταν ως θετικό, ήταν για τα IgG: 0,18 και για τα IgM: 0,16
 • Η ταχύτητα αύξησης των αντισωμάτων ήταν παρόμοια μεταξύ των ασθενών, φτάνοντας στο ανώτερο όριο στις 90-120 ημέρες.
 • Η ταχύτητα μείωσης των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη, πέφτοντας κατά 22% στον πρώτο χρόνο και κατά 40% στον δεύτερο χρόνο.

Οι μετρήσεις για τα IgM αντισώματα κατά του ιού δείχνουν

 • Σταδιακή αύξηση, αρχίζοντας περίπου την 7η ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
 • Έφθασαν το μέγιστο στις 21-30 ημέρες
 • Στις 60 ημέρες μειώθηκαν σχεδόν στο όριο ανίχνευσης

Άλλες δύο έρευνες, με πολύ μικρότερη διάρκεια παρακολούθησης των αντισωμάτων των ασθενών, είναι:

 • Η έρευνα: Neutralizing antibodies in patients with severe acute respiratory syndrome-associated coronavirus infection, έγινε σε 623 ασθενείς με SARS-CoV, αλλά με παρακολούθηση μέχρι 150 ημέρες. Έδειξε επίσης την παραγωγή, σε υψηλούς τίτλους, IgG αντισωμάτων κατά της S-πρωτεΐνης του ιού, για το διάστημα παρακολούθησης των 5 μηνών.
 • Στην έρευνα: Longitudinally profiling neutralizing antibody response to SARS coronavirus with pseudotypes, αναφέρεται επίσης η ανίχνευση των προστατευτικών, εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της S-πρωτεΐνης του ιού, σε 44 ασθενείς με SARS, το 2003 στο Hong-Kong. Δεν καταγράφηκαν διασταυρούμενες αντιδράσεις με τους κοινούς κορωνοϊούς OC43 και 229E. Η μέγιστη τιμή τους παρατηρήθηκε κατά τον 1ο-3ο μήνα και ακολούθησε η μείωσή τους, μέχρι τους 7 περίπου μήνες που ελέγχθηκαν.

Η πανδημία από τον νέο και ακόμη άγνωστο κορωνοϊό SARS-CoV- 2 είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι γνωστό αν τα επίπεδα των προστατευτικών αντισωμάτων θα διατηρούνται υψηλά, παρέχοντας διαρκή ή έστω μακροχρόνια ανοσία ή αν θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα του ιού SARS- 1 της ίδιας οικογένειας των κορωνοϊών ή και των ιών της γρίπης, που απαιτεί ετήσια επανάληψη του προστατευτικού εμβολίου, καθώς δεν αφήνει μόνιμη ανοσία.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851497/

https://academic.oup.com/jid/article/190/6/1119/919111

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/11/3/04-0906_article#tnF3

Σχετικά άρθρα