Οι πολυβιταμίνες ή η σωστή διατροφή προσφέρουν μακροζωΐα;

Σύμφωνα με έρευνα του  Annals of Internal Medicine σε 30.000 ενήλικες η λήψη επαρκών ποσοτήτων:

  • βιταμίνης Κ
  • βιταμίνης Α
  • μαγνησίου
  • ψευδαργύρου
  • χαλκού

σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό όμως συμβαίνει όταν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται κυρίως μέσω της τροφής.

Επίσης στην έρευνα αναφέρεται πως η λήψη ασβεστίου >1000 mg την ημέρα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Κ είναι τα κυρίως:

  • τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:όπως μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, λάχανο
  • τα λαχανικά γενικότερα
  • τα φρούτα
  • τα αυγά(κρόκος)
  • το συκώτι.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Α είναι τα κυρίως:

  • τα λαχανικά και τα φρούτα με κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, πιπεριές, παντζάρια, ροδάκινα, βερίκοκα, μούρα καρπούζι, πεπόνι
  • τα αυγά(κρόκος)
  • το συκώτι
  • το κοτόπουλο
ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ:Κ&Α

Φυσικές πηγές ψευδαργύρου είναι:

  • το κόκκινο κρέας
  • τα όσπρια
  • οι ξηροί καρποί
  • το γάλα
  • τα αυγά
  • τα αναποφλοίωτα δημητριακά.

Φυσικές πηγές χαλκού είναι:

  • το συκώτι
  • τα στρείδια
  • οι ξηροί καρποί και σπόροι
  • τα μανιτάρια,
  • τα φυλλώδη λαχανικά
  • η μαύρη σοκολάτα.

Στοιχεία:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy

https://annals.org/aim

Σχετικά άρθρα