Πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με την ηλικία;

Γίνεται συχνά αναφορά στη μέση, συνιστώμενη, ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων στις γυναίκες και 2.500 θερμίδων στους άνδρες για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, χωρίς να αναφέρεται η ηλικία των ατόμων που αφορούν αυτές οι θερμιδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τoυς ενημερωτικούς πίνακες του Office of Disease Prevention and Health Promotion (ODPHP) https://health.gov/, η παραπάνω ενεργειακή δαπάνη αφορά κυρίως τη μέση γυναίκα 25 ετών και τον μέσο άνδρα των 30 ετών, αντίστοιχα.

Η σταθερά αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, σε επίπεδα που αφορούν νεότερα ηλικιακά άτομα, ακόμα και αν διατηρούνται τα ίδια επίπεδα δραστηριότητας, οδηγεί σε προοδευτική αύξηση του βάρους. Συχνά, παραγνωρίζεται η μεγάλη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας από την αύξηση της ηλικίας, τη μείωση της έντασης της φυσικής δραστηριότητας λόγω ευκολότερης κόπωσης, τη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής σε περιόδους παρατεταμένης καθιστικής δραστηριότητας και ανίας.

Η καθιστική ζωή, η ηλικία και το φύλο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενέργεια που πρέπει να λαμβάνουν οι υγιείς ενήλικες για να διατηρείται το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ανάλογα με την ένταση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, διακρίνονται:

  • Η καθιστική ζωή: καθημερινή δραστηριότητα αυτοεξυπηρέτησης-φροντίδας
  • Η μέτρια δραστηριότητα: καθημερινές εργασίες αυτοεξυπηρέτησης και 2,5-5 χιλιόμετρα βάδισμα καθημερινά, με μέτρια ταχύτητα.
  • Η έντονη δραστηριότητα: καθημερινή δραστηριότητα και βάδισμα >5 χιλιόμετρα καθημερινά, με ταχύτητα 5-7 χιλιόμετρα/ώρα

Τα ενδεικτικά επίπεδα θερμιδικών αναγκών με βάση το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριότητας:

https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-2/#table-a2-1

Στοιχεία:

https://flowingdata.com/2016/06/07/calorie-needs-against-consumption/

https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-2/#table-a2-1

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/how-many-calories-you-should-eat-to-stay-slim-depending-on-your-exact-age-a7074901.html

Σχετικά άρθρα