Πόσιμο κολλαγόνο: νέα τάση ή αληθινή πηγή νεότητας;

Το πόσιμο κολλαγόνο κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην εκ των έσω αντιγηραντική θεραπεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση των τενοντοπαθειών, της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας, των τραυματικών αθλητικών κακώσεων, της καθυστερημένης επούλωσης.

Μόνο στις ΗΠΑ, αναμένεται η αύξηση της αγοράς του πόσιμου κολλαγόνου από τα 50 εκατομμύρια δολάρια το 2014, στα 293 εκατομμύρια δολάρια για το 2020. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέεται με την θετική του επίδραση στην παραγωγή του φυσικού κολλαγόνου του οργανισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων κλινικών δοκιμών και μελετών.

Το κολλαγόνο αποτελεί το 25-30% των ολικών πρωτεϊνών του σώματος. Είναι η βασική δομική πρωτεΐνη του οργανισμού, ιδιαίτερα του δέρματος, των τενόντων και συνδέσμων, των οστών, των χόνδρων, του συνδετικού ιστού σε όλο το σώμα. Επίσης αποτελεί το 1-10% των μυών και παράλληλα με τον δομικό, έχει και ενεργό μηχανικό ρόλο στο μυοσκελετικό σύστημα.

Το κολλαγόνο χαρακτηρίζεται από την αυξημένη συμμετοχή στην σύνθεσή του, των αμινοξέων γλυσίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη. Στη απορρόφηση αυτών κυρίως των αμινοξέων, στηρίζεται η αναμενόμενη θεραπευτική και αντιγηραντική δράση του πόσιμου κολλαγόνου.

Απορρόφηση του πόσιμου κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και όπως όλες οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται με την τροφή, δεν απορροφάται αυτούσια, αλλά πρέπει πρώτα να διασπαστεί σε μικρότερα τμήματα, τα ολιγοπεπτίδια, τα οποία και απορροφούνται.

Στην κλινική έρευνα: Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate—A Randomized Controlled Trial, του Sports Science, Department of Public Health στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στην Δανία, έγινε καταγραφή του βαθμού απορρόφησης του πόσιμου κολλαγόνου, με και χωρίς ενζυμική υδρόλυση. Μετά την χορήγηση πόσιμου κολλαγόνου έγιναν οι μετρήσεις στο αίμα σε 20-40-60-90-120-180-240 λεπτά, με προσδιορισμό των αμινοξέων με την μέθοδο της Φασματοσκοπίας NMR, πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού.

Σύμφωνα με τη έρευνα, παρατηρήθηκε αυξημένη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων γλυσίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη, με το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο, σε σχέση με το μη υδρολυμένο. Υπήρξε διαφορά στην ταχύτητα απορρόφησης, που ήταν στα 20 λεπτά μετά την κατανάλωση στο πρώτο και στα 40 λεπτά στο δεύτερο. Τα 3 αμινοξέα μειωνόταν στο αίμα εξίσου, μετά τις 2 ώρες και στις δύο μορφές πόσιμου κολλαγόνου.

Δεν υπήρξε διαφορά στην απορρόφηση και στην βιοδιαθεσιμότητα στα ολικά αμινοξέα, μεταξύ υδρολυμένου και μη- υδρολυμένου πόσιμου κολλαγόνου.

Βασικές θεραπευτικές εφαρμογές του πόσιμου κολλαγόνου

  • Στην αντιγήρανση και στην επούλωση του δέρματος

Η απώλεια κολλαγόνου κυμαίνεται στο 1% στην ηλικία γύρω στα 30 έτη και στην πρώτη πενταετία μετά την εμμηνόπαυση φθάνει στο 30%, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την ταχύτερη γήρανση που παρατηρείται με την πάροδο των χρόνων. Η χρήση του πόσιμου κολλαγόνου με στόχο την εκ των έσω αντιμετώπιση και πρόληψη της γήρανσης, ήταν αυτή πού έδωσε την τεράστια ώθηση στην κατανάλωσή του και στις πολυάριθμες έρευνες πάνω σ΄αυτό.

Η καθημερινή λήψη 2,5-5 γραμμαρίων κολλαγόνου, όταν λαμβάνεται περισσότερο από 8 εβδομάδες, συνοδεύεται από βελτίωση της πυκνότητας, της ελαστικότητας, της ενυδάτωσης και της υφής του δέρματος.

Το παραπάνω συμπέρασμα αναφέρεται στην έρευνα: Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications, πάνω στα αποτελέσματα 11 μελετών σε 805 ασθενείς. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η κατανάλωση του πόσιμου κολλαγόνου δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός από την αίσθηση πλήρωσης του στομάχου( φουσκώματος) ή παλινδρόμησης.

  • Στην αντιμετώπιση αρθροπαθειών, οστεοαρθρίτιδων, αθλητικών τραυματισμών των αρθρώσεων-τενόντων-συνδέσμων, των καταγμάτων και της οστεοπόρωσης.

H καθημερινή λήψη 2 γραμμαρίων πόσιμου κολλαγόνου, οδήγησε σε ύφεση των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας, του πόνου, της δυσκαμψίας και της μειωμένης κινητικότητας των αρθρώσεων, μετά από 70 ημέρες χρήση, σύμφωνα με την έρευνα: Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση 5 γραμμαρίων πόσιμου κολλαγόνου μαζί με ασβέστιο 500mg και 200 ΙU βιταμίνη 1,25D βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, μειώνοντας της απώλεια οστικής μάζας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα: Α calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia.

  • Στην απώλεια μυικής μάζας-σαρκοπενία

Το κολλαγόνο αποτελεί μέρος του μυικού ιστού από 1-10%. Η απώλεια μυικής μάζας λόγω ακινησίας και ηλικίας, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, μπορεί να μειωθεί με τον συνδυασμό λήψης πόσιμου κολλαγόνου και άσκησης με αντιστάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα: Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial, η χορήγηση 15 γραμμαρίων πόσιμου κολλαγόνου για 12 εβδομάδες, σε συνδυασμό με 60 λεπτά άσκηση με αντιστάσεις 3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της μυικής μάζας, της μυικής αντοχής, σε μείωση του ποσοστού λίπους του σώματος και σε βελτίωση της οστικής πυκνότητας, μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566347/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30681787

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jmf.2014.0100

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22486722

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/

Σχετικά άρθρα