Πόσο απέχει η ανοσία της αγέλης;

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συλλέγει το 40% του αίματος της αιμοδοσίας στις ΗΠΑ, ο έλεγχος αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 ήταν θετικός μόνο στο 1,8% από το 1 εκατομμύριο των αιμοδοτών, για το χρονικό διάστημα 15 Ιουνίου – 23 Αυγούστου.

Oπως αναφέρεται στην έρευνα “Change in Donor Characteristics and Antibodies to SARS-CoV-2 in Donated Blood in the US, June-August 2020¨, που δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στο JAMA, από τον Ερυθρό Σταυρό αποφασίστηκε η γνωστοποίηση του αποτελέσματος της εξέτασης των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 στους εθελοντές αιμοδότες. Η δωρεάν εξέταση και η κοινοποίησή της, εκτός από την ασφάλεια, λειτούργησε σαν επιπλέον κίνητρο προσέλευσης των εθελοντών για την αιμοδοσία, αλλά και για τη συλλογή πλάσματος από αναρρωνύοντες.

Από τους 953.926 αιμοδότες που εξετάστηκαν, στους 17.336 βρέθηκαν θετικά ολικά αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV2, δηλαδή το 1,82%. Από τους θετικούς, το 28% συμμετείχε πρώτη φορά σε αιμοδοσία, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών καταγράφηκε αυξημένη πιθανότητα θετικών, σε σχέση με άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.

Ο έλεγχος των αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε με  το Ortho VITROS anti–SARS-CoV-2 S1 Total Ig assay detecting total immunoglobulin. Η ευαισθησία της εξέτασης εκτιμάται στο 90% και η ειδικότητα στο 100%. Όλα τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στους αιμοδότες ηλεκτρονικά.

Στο χρονικό διάστημα 15 Ιουνίου – 23 Αυγούστου, καταγράφηκε στις ΗΠΑ αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, από τα 2.100.000 στα 5.800.000. Παρά την ευρεία διασπορά του ιού και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αιμοδότες δεν αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό, τυχαίο τμήμα του γενικού πληθυσμού, το χαμηλό ποσοστό αντισωμάτων του 1,8%, δίνει μία γενική εικόνα για το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2.

Πηγή:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2770771?alert=article

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-19-blood-donations-united-states-herd-immunity?

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Σχετικά άρθρα