Πόσο πιστεύεις ότι ένα θαύμα θα σε απαλλάξει από τον καρκίνο;

Η έρευνα “My doctor says the cancer is worse, but I believe in miracles”—When religious belief in miracles diminishes the impact of news of cancer progression on change in prognostic understanding, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cancer.

Οι ερευνητές καταγράφουν την αντίδραση και την αποδοχή από τους ασθενείς, της διάγνωσης του προχωρημένου ή του τελικού σταδίου καρκίνου και των δυνητικών θεραπειών, σε συνάρτηση με την θρησκευτική πίστη των ασθενών για ένα θαύμα που θα τους απαλλάξει από τη νόσο.

Συχνά, υπάρχει η άποψη ότι, εφόσον ο ασθενής νιώθει ανακούφιση από την προσμονή ενός θαύματος ίασης, δεν έχει σημασία αν αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάσταση της υγείας του, όταν διαγιγνώσκεται σε τελικό και μη αναστρέψιμο στάδιο της νόσου.

Στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν 158 ασθενείς, άνω των 21 ετών, με καλή πνευματική υγεία και διαύγεια, από διάφορα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ. Το 85% ήταν λευκοί και το 66% γυναίκες, το 32% είχε καρκίνο του πνεύμονα, το 27% του γαστρεντερικού και οι υπόλοιποι διάφορες μορφές καρκίνου.

‘Όλοι οι ασθενείς που επιλέχθηκαν είχαν ολοκληρώσει έναν ή περισσότερους κύκλους χημειοθεραπείας και μετά τον πλήρη προβλεπόμενο έλεγχο, βρέθηκε ότι είχαν προσδόκιμο επιβίωσης <6 μηνών.

Με ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολογήθηκε ο βαθμός και η έκταση που αντιλαμβανόταν οι ασθενείς την ιατρική ενημέρωση, τόσο σχετικά με την σοβαρότητα της κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία τους, όσο και την δυνατότητα ή όχι θεραπευτικής ή παρηγορητικής αγωγής.

Επίσης, οι ασθενείς που συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: “Πόσο πιστεύεις ότι ο Θεός (σου) θα σε απαλλάξει από τον καρκίνο;”. Η απάντηση τους αξιολογούνταν χρησιμοποιώντας μία “κλίμακα θαύματος” των 5 βαθμών. Βαθμολογούνταν με 5 η μεγάλη πίστη-προσμονή στο επερχόμενο θαύμα και με 0-καθόλου, η έλλειψη πίστης σε οποιοδήποτε θαύμα ίασης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας

Το 78% των ασθενών ανέφερε κάποιου βαθμού πίστη σε θαύματα ίασης

Το 22% των ασθενών δεν πίστευε καθόλου σε κάποιο θαύμα

Η μεγάλη ή υπερβολική πίστη σε κάποιο θαύμα ίασης ακολουθούνταν από το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης της τελικής διάγνωσης ή και της αντίστοιχης θεραπευτικής ή παρηγορητικής αγωγής.

Η ένταση της πίστης σε κάποιο θαύμα ίασης επιδρούσε

  • στην αποδοχή της διάγνωσης του καρκίνου τελικού σταδίου ή πολύ προχωρημένου
  • στην κατανόηση της δυνατότητας θεραπείας ή την διακοπή οποιασδήποτε θεραπείας
  • στην απόφαση για επιλογή παρηγορητικής θεραπείας, πχ για ύφεση του πόνου ή των συμπτωμάτων

Η αντιμετώπιση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί την αποδοχή της κατάστασης της υγείας τους και την συγκατάθεσή τους. Ο βαθμός αποδοχής της πραγματικής κατάστασης της υγείας τους, σύμφωνα με την έρευνα, επηρεάζεται έντονα, από την ένταση της πίστης και της προσμονής ενός θαύματος που θα τους απαλλάξει από τον καρκίνο.

Επειδή, η πίστη, η προσδοκία, η ελπίδα αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση του καθενός, ειδικά των ασθενών που αντλούν δύναμη ή παρηγοριά σε κατάσταση απόγνωσης, θα πρέπει να διαφοροποιείται και ο τρόπος προσέγγισης αυτών των ασθενών.

Στοιχεία:

https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.32575

https://www.jwatch.org/na50914/2020/02/25/do-you-believe-miracles

Σχετικά άρθρα