Κολύμπι:υπέροχο για όλους υπό όρους!

Το κολύμπι αποτελεί μία εξαιρετική φυσική δραστηριότητα εκγύμνασης όχι μόνο του σώματος αλλά και χαλάρωσης του νου. Μειώνει την σωματική και ψυχική ένταση, γυμνάζει χωρίς να εξαντλεί, βελτιώνει τον συντονισμό και την αρμονία των κινήσεών μας.

Είναι από τις δημοφιλέστερες μορφές άσκησης, γιατί με προσαρμογή και εξατομίκευση, μπορεί να γίνει από όλους και προσφέρει πολλαπλά οφέλη :

1.Αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί κάποιος να μάθει να κολυμπά σε κάθε ηλικία.

2.Δεν υπάρχει περιορισμός στα υπέρβαρα άτομα, αντίθετα μπορεί να τους βοηθήσει :

*στο κάψιμο θερμίδων, ακόμα και με αργό ρυθμό κολύμβησης ή και βάδισης μέσα στο νερό, καίγονται θερμίδες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

*στην τόνωση και ενδυνάμωση του σώματος χωρίς να επιβαρύνονται τις αρθρώσεις,

*στην επίτευξη της συνιστώμενης από τους καρδιολόγους αερόβιας άσκησης,με 2-3 τριαντάλεπτα κολύμβησης την εβδομάδα.

3.Μπορεί να βοηθήσει με ειδική καθοδήγηση, στην βελτίωση ή και αποκατάσταση της κινητικότητας μετά από τραυματισμούς και διαταραχές του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος.

4.Μπορεί να ενισχυθεί η θετική του δράση με την προσθήκη ασκήσεων ενδυνάμωσης μέσα στο νερό.Η άνωση τις καθιστά πιο εύκολες και ευχάριστες αλλά εξίσου αποτελεσματικές.

5.Μπορεί να λειτουργήσει σαν μία κοινή, ευχάριστη, συνδετική δραστηριότητα, τόσο μέσα στην οικογένεια και τα παιδιά όσο και με τους φίλους.

6.Μπορεί να βελτιώσει στην κατάθλιψη και την υπερένταση και να μειώσει την χρόνια κόπωση.

7.Βοηθά στην αυτοπεποίθηση με την σταδιακή αποδοχή της εικόνας του σώματός μας και την απελευθέρωση και απευαισθητοποίησή μας από ανούσια ανόητα σχόλια και κριτικές τρίτων.

8.Δεν απαιτεί κατά κανόνα δαπανηρό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις,ειδικά στη χώρα μας.

ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΛΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ:

Δεν κολυμπάμε έχοντας φάει πριν από 2 -3 ώρες. Αν το γεύμα είναι λιπαρό και μεγάλο σε ποσότητα, τότε ίσως απαιτούνται 3-5 ώρες.

Δυσχεραίνεται η πέψη, το περιεχόμενο ευκολότερα παλινδρομεί από το στομάχι στον οισοφάγο και είναι πιο εύκολο να γίνει εισρόφηση και πνιγμός.

Αν γίνεται ταυτόχρονα με το γεύμα και λήψη αλκοόλ τότε απαιτείται πολλαπλάσια προσοχή, γιατί το αλκοόλ επιβραδύνει και τα αντανακλαστικά και επιδεινώνει την παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο.

Δεν υπερεκτιμούμε τις κολυμβητικές μας ικανότητες. Κανείς δε θα εντυπωσιαστεί αν πνιγούμε.!

Βάζουμε τακτικά αντηλιακό

Πίνουμε αρκετό νερό για να μην αφυδατωνόμαστε.

Στοιχεία:https://www.healthline.com

Σχετικά άρθρα