Συχνές συννοσηρότητες των ρευματικών & μυοσκελετικών παθήσεων

Τα χρόνια ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα ευθύνονται συχνά για έντονο, επίμονο χρόνιο πόνο, δυσκαμψία, παραμόρφωση, προοδευτική αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και εκτέλεσης πολλών καθημερινών κινήσεων.

Έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζουν παγκόσμια κατανομή, αυξητική τάση και συνοδεύονται πολύ συχνά από μία ή περισσότερες συστηματικές ασθένειες και επιβαρυντικούς παράγοντες, που θα πρέπει να διερευνώνται και να αντιμετωπίζονται παράλληλα, στα πλαίσια της θεραπείας των ασθενών.

Η σημαντική συννοσηρότητα αποδίδεται είτε στην ύπαρξη κοινού παθογενετικού μηχανισμού και κοινών επιβαρυντικών παραγόντων είτε στην συνεργική τους δράση είτε στην επιβάρυνση των διαφόρων οργάνων και συστημάτων, που προκαλείται από τα χρόνια ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα και τη φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με την έρευνα COMORD, που δημοσιεύθηκε στο Nature.com από την επιστημονική ομάδα της Dr.Ν. Ziade (Saint-Joseph University, Beirut), οι συννοσηρότητες είναι συχνές και ακολουθούν ορισμένα πρότυπα, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διάγνωση και στην αντιμετώπισή τους: https://www.nature.com/articles/s41598-020-64732-8/tables/3

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνυπάρχει συχνά με παχυσαρκία, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη, υπερχοληστεριναιμία, οστεοπορωτικά κατάγματα, κάπνισμα, διαβήτη, νεοπλασίες.

Η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα συνυπάρχει συχνά με παχυσαρκία, υπέρταση, κάπνισμα.

Η οστεοαρθρίτιδα συνυπάρχει συχνά με παχυσαρκία, υπέρταση, κατάγματα, νεοπλασίες υπερχοληστεριναιμία, διαβήτη.

Στη μελέτη COMORD ελέγχθηκαν οι συννοσηρότητες σε 769 ασθενείς με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, με διάρκεια της νόσου από 83,5 μήνες στην οστεοαρθρίτιδα μέχρι 103,5 μήνες στα ρευματικά νοσήματα. Η παρακολούθηση των ασθενών ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2018.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 55,8 έτη, το 76,9% ήταν γυναίκες, με μέσο BMI-Δείκτη Μάζας Σώματος 27,02 kg/m2.

Το 29,9% ήταν πρώην καπνιστές και το 22,1% ήταν ενεργοί καπνιστές.

Στους 769 συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν:

307 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

213 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

63 ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

103 ασθενείς με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα

83 ασθενείς με περιφερική σπονδυλοαρθρίτιδα

Οι συχνότερες συννοσηρότητες και παράγοντες υψηλού κινδύνου που καταγράφηκαν:

 • υπέρταση: 36,5%
 • υπερχοληστερολαιμία: 30,7%
 • παχυσαρκία: 22,7%
 • κάπνισμα: 22,1%
 • οστεοπόρωση: 20,7%
 • κατάθλιψη: 18,1%
 • λοιμώξεις: 15%
 • σακχαρώδης διαβήτης: 10,4%
 • έμφραγμα μυοκαρδίου: 6,6%
 • πεπτικό έλκος: 5,5%
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 4,3%( 23,3% στην αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα)
 • νεοπλασίες: 4,2%

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους (κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διαβήτης), η οστεοπόρωση και η κατάθλιψη αποτελούν τους 3 βασικούς άξονες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να διερευνώνται συστηματικά στον έλεγχο ρουτίνας των ασθενών με χρόνια μυοσκελετικά και ρευματικά νοσήματα.

Στοιχεία:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-64732-8?utm_source=etoc&utm_medium

Σχετικά άρθρα