Συνένζυμο Q-10 για την υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα και η ορμονική δυσλειτουργία λόγω της έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες, DMSO και BPA, από τα πλαστικά και τα εντομοκτόνα, θα μπορούσε δυνητικά να αναστραφεί με την χορήγηση του συνενζύμου Q-10, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genetics.

Στην έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γενετικής Μοnica Colaiacovo, χορηγήθηκαν στα πειραματόζωα, οι ουσίες DMSO και BPA σε διάφορους συνδυασμούς. Έγινε αξιολόγηση της επίδρασής τους στα γεννητικά κύτταρα, στο DNA, στο οξειδωτικό στρες, πριν και μετά τη χορήγηση του CoQ-10.

Μετά την χορήγηση του συνενζύμου Q10 αναφέρεται:

  • αυξημένη παραγωγή γεννητικών κυττάρων
  • λιγότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα γεννητικά κύτταρα και στα νεογέννητα
  • λιγότερες διαταραχές και ανωμαλίες των νεογέννητων

Η έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση και η εκτεταμένη χρήση πλαστικοποιητών και βιοκτόνων-εντομοκτόνων, που περνούν στην τροφική αλυσίδα, έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση στον οργανισμό χημικών ουσιών που παρεμβαίνουν στην λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Πρόκειται για τους ορμονικούς διαταράκτες και τις ουσίες με ορμονική ή ενδοκρινική δράση.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή στον άνθρωπο και σε διάφορα είδη ζώων, προκαλώντας:

  • Ορμονική δυσλειτουργία και αυξημένη οιστρογονο-μιμητική δράση
  • Μειωμένη παραγωγή των σπερματοζωαρίων
  • Διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης των ανδρικών γεννητικών οργάνων
  • Αύξηση της εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενων νεοπλασμάτων
  • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το συνένζυμο Q10, ή ουβικινόνη ή βιταμίνη Q10 είναι ουσία λιποδιαλυτή, μία κινόνη, με ομοιότητα με τη βιταμίνη Κ. Υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό αερόβιων ζώων, θηλαστικών και βακτηρίων.

Η βιολογική της δράση είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας σε μορφή ΑΤΡ στους αερόβιους οργανισμούς, με τον μηχανισμό της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης και για την αντιοξειδωτική της δράση. Στον άνθρωπο βρίσκεται σε όλους τους ιστούς, ιδιαίτερα σε ιστούς με έντονη μεταβολική δραστηριότητα, όπως είναι η καρδιά, το ήπαρ, οι νεφροί.

Το συνένζυμο Q-10 αποτελεί πολύ σημαντικό, λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό παράγοντα, που προλαμβάνει την δημιουργία ελεύθερων ριζών και τις ανεπιθύμητες μεταβολές των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, του DNA. Στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς συμμετέχουν και άλλες ουσίες, όπως είναι η βιταμίνη C, E, β-καροτένιο, πολυφαινόλες, ενζυμικά αντιοξειδωτικά συστήματα και πρωτεΐνες.

Φυσικές πηγές πρόσληψης του συνενζύμου Q10

  • Λιπαρά ψάρια
  • Εντόσθια
  • Αναποφλοίωτα δημητριακά

Κυκλοφορούν στην αγορά συμπληρώματα διατροφής με το συνένζυμο Q10. Παρ’ όλο που αναφέρονται πολυάριθμες, δυνητικές θεραπευτικές χρήσεις, εκκρεμεί η εγκεκριμένη αποδοχή τους ως φάρμακα, στην θεραπεία συγκεκριμένων νόσων.

Η αντιοξειδωτική δράση του συνενζύμου Q10 δοκιμάζεται συνδυαστικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, όπως υπογονιμότητα, καρδιοπάθειες, υπέρταση, νόσοι των μιτοχονδρίων, μετακτινικές βλάβες, νόσος Πάρκινσον, ανοσολογική ανεπάρκεια, γαστρικά έλκη, μυϊκή δυστροφία, γήρανση κ.α..

Υπάρχουν 2 μορφές του συνενζύμου Q10, η ουβικινόνη και η ουβικινόλη, που μεταπίπτουν η μία στην άλλη. H απορρόφηση των δύο μορφών, όταν λαμβάνονται από το στόμα, είναι παρόμοια και η βιοδιαθεσιμότητα είναι γενικά μικρή. Θεωρείται σημαντική η τεκμηριωμένη καταγραφή της βιοδιαθεσιμότητάς τους, όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα. Η δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 30-80mg την ημέρα και λαμβάνονται μαζί με λιπαρό γεύμα για να απορροφηθούν.

Η επιβεβαίωση των ευρημάτων της έρευνας στον άνθρωπο, δηλαδή την αναστροφή της υπογονιμότητας από την επίδραση των ορμονικών διαταρακτών, λαμβάνοντας συνένζυμο Q10, είναι σε εξέλιξη.

Από τους ερευνητές επισημαίνεται ότι η χρήση μίας φυσικής αντιοξειδωτικής ουσίας, χωρίς σημαντικές παρενέργειες, η οποία είναι και προσιτή, ανοίγει νέα προοπτική στην αντιμετώπιση των σοβαρών παρενεργειών των ορμονικών διαταρακτών και της υπογονιμότητας.

Στοιχεία:

https://www.genetics.org/content/214/2/381

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200206144823.

htmhttps://echa.europa.eu/el/hot-topics/endocrine-disruptors

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/

Σχετικά άρθρα