Συσχέτιση καρκινογένεσης με αύξηση της κατανάλωσης κρέατος

Σύμφωνα με την WHO, η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, κατά 100γρ./εβδ., πάνω από το όριο ασφαλείας, ακολουθείται από 17% αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επίσης, με την κατανάλωση 50γρ αλλαντικών την ημέρα, καταγράφεται 18-30% αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και του στομάχου, .

Τα όρια ασφαλείας

  • στην κατανάλωση του κόκκινου φρέσκου κρέατος, έχουν οριστεί στα 65γρ /ημέρα ή 455 γρ., δηλαδή περίπου 3 μερίδες την εβδομάδα, μαγειρεμένου, κόκκινου κρέατος .
  • για το επεξεργασμένο κρέας-αλλαντικά, δεν καθορίζονται όρια ασφαλείας, αλλά όρια περαιτέρω αύξησης κινδύνου. Ως σημείο αναφοράς είναι τα 25γρ. αλλαντικών την ημέρα.

Οι νεοπλασίες στο πεπτικό σύστημα: παχύ έντερο, στομάχι, πάγκρεας, αλλά και στον προστάτη και στήθος, παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών

Υπάρχει σαφής διάκριση του φρέσκου κρέατος από τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας.

  • Η WHO ( World Health Organization) έχει κατατάξει τα αλλαντικά και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως: σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα φρανκφούρτης κτλ.) στην κατηγορία καρκινογόνων: Group-1. Η περιεκτικότητά τους σε νιτρικά, σχετίζεται με την καρκινογόνο δράση τους.
  • Group-1 καρκινογόνα χαρακτηρίζονται εκείνα, για τα οποία, υπάρχει ισχυρή απόδειξη, είναι τα δυνητικά καρκινογόνα.
  • Τα φρέσκα κόκκινα κρέατα: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατατάσσονται ως Group-2a, πιθανά καρκινογόνα.
  • Η πιθανή καρκινογόνος δράση σχετίζεται με τις ουσίες που δημιουργούνται και απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα και την πέψη τους όπως: οι ετεροκυκλικές (HCAs) και πολυκυκλικές  (PCAs) αμίνες, trimethylamine‐N‐oxide (TMAO) κ.α..  

Αναφορικά με την διατροφή και ασφάλεια, το Cancer Council αναφέρει ότι:

  • ποσότητα και η επεξεργασία του κρέατος που καταναλώνεται, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την καρκινογόνο δράση του
  • το κόκκινο, μη επεξεργασμένο κρέας, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών εξαιρετικής ποιότητας, σιδήρου, ψευδαργύρου, Β12 βιταμίνης και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων του δεν απαγορεύεται
  • για το λευκό κρέας και πουλερικά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα επιβαρυντικές ενδείξεις
  • για τα ψάρια, καταγράφεται ότι: η κατανάλωσή τους, μπορεί να επιφέρει μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του στήθους.

Στοιχεία:

https://www.cancercouncil.com.au/21639

https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

Σχετικά άρθρα