TATTOO: πόσο ακίνδυνα είναι;

Τα τατουάζ είναι αναμφίβολα η κυρίαρχη τάση μόνιμης τροποποίησης του σώματος. Στις USA 1 στους 10 έχει κάποιο τατουάζ και 4 στους 10 της γενιάς των millenials, των σημερινών “εικοσάριδων”.

Είναι τόσο απλή και ασφαλής η διαδικασία της δημιουργίας τους;

Είναι όντως τόσο ακίνδυνη η αφαίρεση τους, όταν το 50% τελικά επιθυμούν την απομάκρυνσή τους;

Σε σχετική έρευνα της Joint Research Centre της European Commission αναφέρεται πως τα 40% από τις 358 χρωστικές που χρησιμοποιούνται περιέχουν: μη ασφαλή όρια καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων όπως αρσενικό,κάδμιο,μόλυβδο,υδράργυρο,νικέλιο.

Στο Scientific Reports αναφέρεται πως η μαύρη χρωστική,carbon black ή Acetylene black που χρησιμοποιείται έχει εντοπιστεί σε περιφερικούς λεμφαδένες ατόμων με τατουάζ,ενώ η δεύτερη πιο συχνή λευκή χρωστική, το titanium dioxide χαρακτηρίζεται επίσης ως δυνητικό καρκινογόνο.

Πριν την δημιουργία κάποιου τατουάζ είναι σκόπιμο για να γνωρίζουμε:

*αν πραγματικά επιθυμούμε κάτι τόσο και χαρακτηριστικό και μόνιμο στο σώμα μας.

*αν στην περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη,διαθέτουμε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε και αν η αφαίρεση θα είναι εφικτή και ασφαλής.

*αν στο χώρο τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας,οι βελόνες είναι μιας χρήσεως, τα εργαλεία αποστειρώνονται και αν χρησιμοποιούνται γάντια.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ TATTOO ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:

1.Αλλεργικές αντιδράσεις στις χρωστικές, ειδικά στην κόκκινη, κίτρινη, πράσινη και μπλε,μπορούν να εμφανιστούν άμεσα ή μετά από χρόνια. Στην περίπτωση αυτή το αλλεργιογόνο είναι μέσα στο χόριο του δέρματος και ακόμη και με την αφαίρεση διασπείρεται στο σώμα,καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση.

2. Λοιμώξεις του δέρματος:η διαδικασία δημιουργίας του tattoo επιτρέπει την εύκολη είσοδο μικροβίων λόγω των πολλαπλών τρυπημάτων που γίνονται.Απαιτείται προσοχή και φροντίδα της περιοχής >15 ημέρες για να μην μολυνθεί.

3.Δερματικά προβλήματα όπως: κοκκιώματα λόγω αντίδρασης στη χρωστική,χηλοειδή λόγω υπερβολικής επούλωσης.

4.Μετάδοση λοιμώξεων αιματογενώς, από μη τήρηση υγιεινής και αποστείρωσης στα εργαλεία:ηπατίτιδα Β και C,MRSA,κτλ.

5.Σε εξέταση με ΜRI, μαγνητική τομογραφία, μπορεί να παρουσιαστεί κάψιμο και οίδημα στην περιοχή του tattoo,όταν στη χρωστική περιέχονται κάποια μέταλλα.

6.Αν είναι επιθυμητή η αφαίρεση,τότε ειδικά σε πολύχρωμα tattoo,οι τεχνικές απαιτούν πολλαπλές εφαρμογές, και είναι δαπανηρές.Οι χρωστικές που απελευθερώνονται στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία. Αν περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά τότε αυτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

7.Στην περιοχή αφαίρεση μπορούν να εμφανισθούν δυσχρωμίες, φλεγμονή του δέρματος, χηλοειδή και ουλές.

ΑΝ μετά από tattoo,υπάρχει οτιδήποτε ανησυχητικό στο δέρμα τοπικά ή γενικότερη αδιαθεσία, χρειάζεται εκτίμηση δερματολόγου και όχι του tattoo artist

Στοιχεία:

https://www.medicinenet.com/tattoo_removal/article.https://www.medicinenet.com/tattoo_removal

https://returntonow.net/2018/02/02/toxic-tattoos

https://www.mayoclinic.org

Σχετικά άρθρα