Θανατηφόρα λουκάνικα Φρανφούρτης με Λιστέρια

3 θανάτους και 35 δηλητηριάσεις μετρά μέχρι τώρα το διατροφικό σκάνδαλο με τα λουκάνικα Φρανκφούρτης της Wilke, ενώ ενοχοποιούνται και τα σαλάμια της ίδιας εταιρείας.

Η Wilke είναι μεγάλη βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών χονδρικής στη Γερμανία. Προμηθεύει 26 χώρες και πολλές εταιρείες, μεταξύ αυτών , όπως αναφέρεται στη dw.com, οι: Dr Oetker πίτσες, Haus am Eichfeld, Metro Chef, Service Bund Servisa, CASA, Pickosta, Sander Gourmet, Rohloff Manufaktur, Schnittpunkt, Korbach, ARO, Findt, Domino, κτλ.

Σύμφωνα με την dw.com, το σκάνδαλο ξεκίνησε στις αρχές του Οκτώβρη, στα βόρεια της Φρανκφούρτης, όταν από τα σάπια λουκάνικα, προκλήθηκαν αρχικά δηλητηριάσεις και 2 θάνατοι ηλικιωμένων.

Με έρευνα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επιβεβαιώθηκε ότι το βακτήριο Λιστέρια, από τα μολυσμένα αλλαντικά, προκάλεσε τους θανάτους και τις δηλητηριάσεις. Η εταιρεία Wilke έκλεισε προς το παρόν, μετά από σχετική απόφαση.

Τι είναι η Λιστέρια που προκάλεσε τους θανάτους και τις δηλητηριάσεις;

Η Λιστέρια είναι Gram θετικό βακτηρίδιο, δεν σχηματίζει σπόρους, με πιο σημαντικό είδος του γένους, την Λιστέρια την μονοκυττταρογόνο (Listeria monocytogenes).

Προσβάλλει τα άγρια ζώα, τα τρωκτικά, τα οικιακά ζώα,( ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα πρόβατα) και τον άνθρωπο.

Η μετάδοση της Λιστερίωσης στον άνθρωπο

Η λιστέρια βρίσκεται συχνά στον εντερικό σωλήνα ασθενών και ασυμπτωματικών φορέων (ανθρώπων και ζώων), στο χώμα που είναι μολυσμένο με κόπρανα, σε υλικά που έχουν μολυνθεί από μολυσμένα χέρια.

  • Από μολυσμένα ζώα (τρωκτικά, κουνέλια, πρόβατα κτλ) με άμεση επαφή
  • Τροφογενής μετάδοση, με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων: ιδιαίτερα τα μαλακά τυριά, μανιτάρια, πουλερικά, κρεατικά γενικότερα.
  • Η μετάδοση μπορεί να γίνει και με μολυσμένα χέρια, υλικά και αντικείμενα.
  • Κάθετη μετάδοση: από την μητέρα στο έμβρυο

Επιβιώνει σε θερμοκρασίες 1- 45 βαθμούς Κελσίου και πολλαπλασιάζεται μέσα στα τρόφιμα, στο ψυγείο.

Έχει βρεθεί ότι η λιστέρια επιζεί σε πλακάκια δαπέδου για 20-30 ημέρες.

Αν δεν γίνει σωστή παστερίωση του γάλακτος, τότε πολλαπλασιάζεται ταχύτατα: φθάνοντας τα 100.000.000/ml/48ώρες

Για τον άνθρωπο, η Λιστέρια είναι ευκαιριακά παθογόνο μικρόβιο. Η ανάπτυξη ή όχι λοίμωξης θα εξαρτηθεί από: την κυτταρική ανοσία, την παθογονικότητα τού μικροοργανισμού και τον αριθμό των μικροβίων που εισήλθαν στον οργανισμό.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 1-90 ημέρες.

Η λιστερίωση είναι πολύ επικίνδυνη στην κύηση και σε ευπαθείς ομάδες:

Έγκυες-βρέφη

Ηλικιωμένοι

Ανοσοκατεσταλμένοι, με αυτοάνοσα νοσήματα, με μεταμόσχευση οργάνων

Καρκινοπαθείς

Διαβητικοί και νεφροπαθείς

Κλινική εικόνα

Η συχνότητα των λοιμώξεων από Λιστέρια κυμαίνεται από 0,8-5 ανά 100.000 και παρατηρείται αυξητική τάση. Η θνητότητα είναι πολύ υψηλή, 20-30%.

Νοσούν και τα ζώα, ειδικά τα μεγαλόσωμα, με κλινική εικόνα παρόμοια με την ανθρώπινη λιστερίωση,

  • Ασυμπτωματικές λοιμώξεις: είναι αρκετά συχνές, όπως και οι ασυμπτωματικοί φορείς του μικροβίου.
  • Στην κλινική εικόνα κυριαρχεί η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα με μικροβιαιμία ή και η σηψαιμία.
  • Κυνάγχη, μυαλγία, πυρετός, αρθραλγία, προσβολή των λεμφαδένων
  • Αλλοιώσεις δέρματος και βλεννογόνων.
  • Η Λιστέρια είναι πολύ επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη και περιγεννητικά, με 20% μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης από τον γενικό πληθυσμό. Το μικρόβιο περνά τον πλακούντα και προκαλεί λοίμωξη στο έμβρυο την:

Περιγεννητική σηψαιμία από Λιστέρια ή Granulomatosis infantiseptica.

  • Η προσβολή της εγκύου κατά το 1ο-2ο τρίμηνο της κύησης, οδηγεί σε ενδομήτριο θάνατο και αποβολή.
  • Η λοίμωξη της εγκύου κατά το 3ο τρίμηνο, προκαλεί μηνιγγίτιδα του εμβρύου, με μεγάλη θνητότητα.

Στοιχεία:

https://www.dw.com/el/θανατηφόρα-λουκάνικα-φρανκφούρτης

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/listeriosis

Ιατρική Μικροβιολογία και Ιολογία: Ι.Κ.Παπαπαναγιώτου-Β.Κυριαζοπούλου-ΔαλαΪνα

https://www.cdc.gov/listeria/index.html