Τι είναι η Ωμοφαγική Διατροφή;

Η ωμοφαγική διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, κυρίως φυτικής προέλευσης, βιολογικών, με περισσότερα από τα 3/4 των τροφών που καταναλώνονται να είναι μη μαγειρεμένα.

Η απώλεια βάρους δεν είναι πρωταρχικός στόχος των ωμοφάγων, αν και συχνά παρατηρείται απώλεια βάρους ακολουθώντας αυτή την διατροφή.

Οι ωμοφάγοι χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Οι χορτοφάγοι ωμοφάγοι καταναλώνουν και αυγά και γαλακτοκομικά

Οι vegan ωμοφάγοι δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά τρόφιμα

Οι παμφάγοι (και κρεατοφάγοι) ωμοφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα όλων των ομάδων

Τι επιτρέπεται να καταναλώνουν οι ωμοφάγοι;

  • Μουλιασμένα: δημητριακά, σπόρους, όσπρια
  • Φύτρες και βλαστούς
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Βούτυρο από ξηρούς καρπούς
  • Ελιές
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τους χυμούς τους
  • Φύκια
  • Λιαστά, αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα
  • Σκόνη από τριμμένα φυτά, βότανα, μυρωδικά
  • Φυσικές, βιολογικές, μη επεξεργασμένες τροφές
  • Τουρσί και προϊόντα φυσικής ζύμωσης

Ανάλογα με την ειδική κατηγορία, vegan, vegetarian, παμφάγοι, μπορούν να καταναλώνουν και

  • Αυγά
  • Ωμά ψάρια, όπως shushi ή shashimi
  • Κρέας
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς όμως παστερίωση και ομογενοποίηση

Τροφές που δεν καταναλώνονται από ωμοφάγους

  • τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • τα μαγειρεμένα τρόφιμα’
  • αλάτι
  • καφές, τσάι, (+-)αλκοόλ
  • ζυμαρικά

Ένα τυπικό ωμοφαγικό διαιτολόγιο περιλαμβάνει σαν βάση:

Πρωινό: φρούτα και ξηρούς καρπούς

Γεύμα: σαλάτα με προσθήκη ξηρών καρπών και μουλιασμένων σπόρων

Βραδινό: λαχανικά ωμά γεμισμένα με μουλιασμένα δημητριακά και ξηρούς καρπούς

Οι επιμέρους προσθήκες σε ζωικά τρόφιμα καθορίζονται από την κατηγορία που ανήκει ο κάθε ωμοφάγος

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, αυτή η διατροφή προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • περισσότερη ενέργεια
  • απώλεια βάρους
  • καλύτερη πέψη
  • μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, μεταβολικού συνδρόμου
  • διατηρούνται ακέραιες οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών

Κίνδυνοι από την ωμοφαγία

  • Η φαγοπυρίνη, συστατικό ορισμένων δημητριακών, προκαλεί φωτοευαισθησία και σε μεγάλη ποσότητα δημιουργεί δερματικά προβλήματα
  • Ορισμένοι τύποι φασολιών περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη και όταν μουλιάζονται μπορεί να γίνουν τοξικά
  • Οι βλαστοί αλφάλφα περιέχουν την τοξίνη καναβανίνη
  • Οι βλαστοί αρακά μπορούν να προκαλέσουν μυική αδυναμία
  • Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα περιέχουν αμυγδαλίνη που περιέχει κυανίδια
  • Η παστινάκη (δαυκί) περιέχει φυτοκουμαρίνες που είναι συχνά τοξικές
  • Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να προκαλέσει μελιταίο πυρετό( Βρουκέλλωση) και μετάδοση πολλών ζωονόσων
  • Τα ωμά αυγά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις, πχ σαλμονελλώσεις
  • Το ωμό κρέας μπορεί να μεταφέρει πολλές ζωονόσους( παράσιτα, μικρόβια)

Στοιχεία:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7381.php