Βιταμίνη C: άμυνα-ευεξία-ενδυνάμωση

Η δράση της βιταμίνης C ή αλλιώς ασκορβικού οξέος δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία από το κρυολόγημα. Το ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού, την παραγωγή κολλαγόνου, την παραγωγή ενέργειας.

Η αναγκαία ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C κυμαίνεται μεταξύ των 50-100 mg, ποσότητα που καλύπτεται με την κατανάλωση των 1-2 φρούτων και 1-2 μερίδων φρέσκων λαχανικών. Αυξημένη πρόσληψη κατά 20-35 mg απαιτείται από τους καπνιστές και τις εγκυμονούσες. Επίσης, αυξημένη πρόσληψη απαιτείται κατά τη διάρκεια έντονη καταπόνησης, ασθένειας και υψηλής έκθεσης σε περιβαλλοντικούς και χημικούς ρύπους.

Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C προσφέρει φυσική ασπίδα προστασίας ενάντια σε όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, μικρόβια, ιούς, παράσιτα.

Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των νεοπλασμάτων.

Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από το οξειδωτικό στρες και τη φθορά που προκαλεί.

Συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα του σώματος.

Είναι απαραίτητη για την ενδογενή σύνθεση κολλαγόνου, απαραίτητου δομικού στοιχείου του δέρματος και του μυοσκελετικού συστήματος.

Έχει αντιγηραντική δράση μέσω της παραγωγής κολλαγόνου, ελαστίνης και της προστασίας των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Είναι απαραίτητη για την διατήρηση της φυσιολογικής μυικής μάζας και την πρόληψη της σαρκοπενίας, ειδικά μετά τη μέση ηλικία. Σύμφωνα με την έρευνα EPICEuropean Prospective Investigation into Cancer and Nutrition στο Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA), σε 13.000 άτομα ηλικίας 42-81 ετών, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα σαρκοπενίας. Περίπου το 50% των γυναικών και το 60% των ανδρών, που εξετάστηκαν, παρουσίαζαν χαμηλή διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C.

Πηγή:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/

https://medicalxpress.com/news/2020-08-vitamin-50s-retain-muscle-mass

Σχετικά άρθρα