Βοηθώντας ένα άτομο με θερμοπληξία

Σύμφωνα με τον οδηγό του ΕΚΑΒ για την εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, όταν έρθουμε αντιμέτωποι με παιδί ή ενήλικο που έχει υποστεί θερμοπληξία, αφού αντιληφθούμε και διαγνώσουμε ότι έχει θερμοπληξία, μπορούμε να το βοηθήσουμε, παρέχοντάς του πρώτες βοήθειες.

Ένας άτομο με θερμοπληξία είναι πιθανόν να παρουσιάζει δέρμα κόκκινο, θερμό και ξηρό, γρήγορη αναπνοή, σύγχυση, σπασμούς ή και απώλεια συνείδησης. Επίσης, μπορεί παρουσιάζει θερμική εξάντληση με αδυναμία, ζάλη, ναυτία, εμετό, κράμπες, πονοκέφαλο.

Είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο ή να είναι εγκλωβισμένο σε κλειστό θερμό και μη αεριζόμενο χώρο, όπως ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

Οι πρώτες βοήθειες που μπορούν να δοθούν από όλους, περιλαμβάνουν:

  • Καλούμε βοήθεια, τηλεφωνώντας στο 166 ή 112.
  • Αν υπάρχει ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ατόμου μέσα σε αυτοκίνητο, σπάμε το παράθυρο του αυτοκινήτου και απομακρύνουμε τον εγκλωβισμένο καλώντας παράλληλα το 166 ή το 112.
  • Μετακινούμε το θύμα σε δροσερό μέρος, αν αυτό είναι εφικτό.

  • Το βρέχουμε με νερό ή το βάζουμε σε μπανιέρα με δροσερό νερό, τοποθετούμε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες στο κεφάλι, μέτωπο, λαιμό, μασχάλες βουβωνική χώρα και χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα.

  • Εάν το θύμα έχει αισθήσεις, του δίνουμε να πιει νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά.
  • Ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ αν το θύμα δεν δείχνει σημάδια κυκλοφορίας, όπως αναπνοή, βήχα, κίνηση.
  • Αν παρουσιάζει λιγότερο απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή, όπως θερμική εξάντληση με αδυναμία, ζάλη, ναυτία, εμετό, κράμπες, πονοκέφαλο, τότε το βρέχουμε με δροσερό νερό, του δίνουμε να πιει νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά και παυσίπονα σε περίπτωση πονοκεφάλου. file:///C:/Users/user/Desktop/EKAB-protes-voithies.pdf

Οι παρακάτω εικονογραφημένες οδηγίες πρώτων βοηθειών δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της πρωτοβουλίας NO NO GO, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα https://kidssavelives.gr/ είναι μια προσπάθεια απλοποίησης των οδηγιών αναζωογόνησης με σκοπό η αναζωογόνηση και η έγκαιρη αναγνώριση θυμάτων καρδιακής ανακοπής να είναι κάτι εύκολο, κατάλληλο μέχρι και για τα παιδιά και τους απλούς πολίτες. Πρόκειται για μία εθελοντική πρωτοβουλία του Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΕΕΠΦ.

Πηγή:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΑΒ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥf

file:///C:/Users/user/Desktop/EKAB-protes-voithies.pdf

https://kidssavelives.gr/

Σχετικά άρθρα