Υγιεινές επιλογές για κολατσιό

Οι σωστές διατροφικές επιλογές συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας, στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, στην προστασία από τις λοιμώξεις, στη διατήρηση της συγκέντρωσης, της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας σε κάθε δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς, ανάλογα με την ηλικία, τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις θερμιδικές απαιτήσεις κάθε ατόμου, ισορροπημένες διατροφικές επιλογές για το κολατσιό αποτελούν:

Τα φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη ή έστω, οι φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Το γιαούρτι με μέλι ή δημητριακά ή φρούτα.

Οι ξηροί καρποί, κατά προτίμηση ωμοί και ανάλατοι.

Το τοστ με τυρί και λαχανικά.

Το τοστ με ταχίνι ή μέλι.

Ολικής άλεσης κριτσίνια ή κουλούρι ή σταφιδόψωμο.

Τα smoothies χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

H σαλάτα με τυρί και κριτσίνια.

H πίτα με τυρί και λαχανικά.

Το κολατσιό παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την πρωινή σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Συνιστάται να αποφεύγεται η διατροφική επιβάρυνση από τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλλαντικών, τροφίμων και ποτών με πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και πολλά λιπαρά.

Πηγή:

https://www.moh.gov.gr/

Σχετικά άρθρα