Υπερκατανάλωση αλκοόλ στα 18χρονα & οδήγηση σε κατάσταση μέθης: βοηθά η γονεϊκή επίβλεψη;

Έρευνα του Υale σε 2.785 δεκαοκτάχρονους εφήβους αναφέρει ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ στο τέλος της εφηβείας και η απουσία ενεργής επίβλεψης από τους γονείς, ακολουθούνται συχνότερα από μακροχρόνια τάση ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αλκοόλ με επεισόδια απώλειας μνήμης και οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

H οδήγηση σε κατάσταση μέθης ευθύνεται για το 25% των τροχαίων δυστυχημάτων στους εφήβους και νέους ενήλικες. Στην ηλικία αυτή τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου.

Η νέα έρευνα: Longitudinal Associations of 12th-Grade Binge Drinking With Risky Driving and High-Risk Drinking του καθηγητή Federico Vaca, M.D., M.P.H., στο τμήμα Developmental Neurocognitive Driving Simulation Research Center στο Yale, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, κατέγραψε την σχέση ανάμεσα στην υπερκατανάλωση αλκοόλ στα 18χρονα και στην μετέπειτα υιοθέτηση επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Ιδιαίτερα αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στην κραιπάλη με αλκοόλ με συνοδό απώλεια μνήμης, στην τάση οδήγησης σε κατάσταση μέθης καθώς και στην επίδραση της γονεϊκής παρέμβασης στην αποτροπή τους.

Χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από το NΕΧΤ Generation Health Study του ΝΙΗ με παρακολούθηση εφήβων στο τέλος του Λυκείου και για 7 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ακόμα και στο τέλος της εφηβείας, όταν θεωρείται ότι οι έφηβοι δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στην γονεϊκή παρέμβαση, η συνεχιζόμενη επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς και η σαφής αποτρεπτική στάση τους για την υπερκατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα παιδιά αυτής της ηλικίας..

  • Επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η στάση των παιδιών απέναντι στα όρια κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση επικίνδυνης συμπεριφοράς, η προσπάθεια οδήγησης σε κατάσταση μέθης και γενικότερα, επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς.
  • Ακόμη και 4 χρόνια μετά το τέλος του Λυκείου ή της εφηβείας, παρατηρείται στο 30% μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση της τάσης κραιπάλης με λήψη αλκοόλ και επικίνδυνης οδήγησης σε κατάσταση μέθης.
  • Ταυτόχρονα είναι μειωμένη κατά 20% η οδήγηση μηχανής σε κατάσταση μέθης .
  • Κατά 20% είναι μειωμένες οι πιθανότητες απώλειας μνήμης από υπερβολική μέθη.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι βρέθηκε το 40% των 17-18 εφήβων να έχει καταναλώσει τουλάχιστον 1 ποτό μέσα στο μήνα και το 25% ανέφερε τουλάχιστον 1 επεισόδιο κραιπάλης με αλκοόλ.

Στα 17-18 κορίτσια – γυναίκες, το όριο λήψης αλκοόλ που χαρακτηριζόταν ως κραιπάλη ήταν τα 4 ποτά και για τους άνδρες-αγόρια 17-18, ήταν τα 5 ποτά σε ένα βράδυ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα 17-18χρονα που είχαν επεισόδια κραιπάλης με αλκοόλ, σε σύγκριση με όσα παιδιά δεν είχαν αντίστοιχα επεισόδια:

Ήταν 6 φορές πιο πιθανό να οδηγήσουν μεθυσμένοι στα επόμενα 2 χρόνια.

Ήταν 2 φορές πιο πιθανό να οδηγήσουν υπό την επήρεια μέθης στα επόμενα 4 χρόνια.

Στοιχεία:

https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2020/01/02/peds.2018-4095

https://medicalxpress.com/news/2020-01-parents-curb-teen.html

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Binge-Drinking-in-12th-Grade-a-Strong-Predictor-of-Driving-While-Intoxicated-Later.aspx

Σχετικά άρθρα