Υπέρταση-υπερλιπιδαιμία: όταν η αγωγή μας κάνει υπέρβαρους

Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πρέπει να απαρνηθούμε αγαπημένες γεύσεις και μακροχρόνιες συνήθειες. Κατά κανόνα επιβάλλεται από ανάγκη για λόγους υγείας και όχι από πραγματική επιθυμία.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος ζωής διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εμφάνιση, εξέλιξη, αντιμετώπιση και πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται στους καρδιαγγειακούς ασθενείς και στα άτομα που δεν έχουν ακόμη νόσο, αλλά λαμβάνουν αγωγή για ρύθμιση της υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ασυμπτωματικοί ενήλικες που ξεκινούν αντιυπερτασική και αντιλιπιδαιμική αγωγή, σε κάποιο βαθμό, τα χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ή υποκατάστατο των αλλαγών που θα έπρεπε να κάνουν στον τρόπο ζωής τους.

Η έρευνα: Lifestyle Changes in Relation to Initiation of Antihypertensive and Lipid‐Lowering Medication: A Cohort Study, αναφέρει ότι η έναρξη της αντιυπερτασικής αγωγής και αντιλιπιδαιμικής αγωγής δεν συνοδεύεται απαραίτητα από θετική κινητοποίηση των ασθενών.

Οι ερευνητές με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία των ετών 2000-2013, σε >41.000 άτομα από την Φινλανδία, τα οποία ήταν άνω των 40 ετών, με 84% γυναίκες, αξιολόγησαν την φαρμακευτική αγωγή και τα δεδομένα του τρόπου ζωής που αφορούσαν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, το σωματικό βάρος, τη φυσική δραστηριότητα.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασυμπτωματικοί ενήλικες που ξεκινούσαν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, παρουσίαζαν

αύξηση του βάρους-ΒΜΙ κατά 19%

μείωση της δραστηριότητας κατά 9%

αυξημένη πιθανότητα να γίνει κάποιος υπέρβαρος στο 1,82

αυξημένη πιθανότητα να γίνει κάποιος αδρανής, χωρίς φυσική δραστηριότητα στο 1,08

Ταυτόχρονα όμως, υπήρξε θετική κινητοποίηση σε σχέση με το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς στο 26% όσων ξεκινούσαν φαρμακευτική αγωγή, καταγράφονταν διακοπή του καπνίσματος στον επανέλεγχο και μείωση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης αλκοόλ κατά 1,85 γραμμάρια.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αφορούν την άσκηση και την διατροφή απαιτούν ενθάρρυνση και επιμονή για να υιοθετηθούν και να τηρηθούν. Αντίθετα από τη κατανάλωση καπνού, που όταν διακόπτεται, δεν υπάρχει ανάγκη ποσοτικής προσαρμογής ή περιορισμού, η σίτιση δεν διακόπτεται και απαιτείται διαρκής προσαρμογή και αυτοέλεγχος της ποσότητας και του είδους της τροφής που λαμβάνεται.

Στοιχεία:

https://www.jwatch.org/fw116319/2020/02/05/bp-drugs-statins-might-be-replacing-healthy-lifestyle?q

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014168

Σχετικά άρθρα