Ύποπτα συμπτώματα της VIPIT- Επαγόμενης από Εμβόλιο Προθρομβωτικής Αυτοάνοσης Θρομβοπενίας

Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 της εταιρείας AstraZeneca, σε αρκετές χώρες όπου έχει εγκριθεί η χορήγησή του. Στην Επαγόμενη από Εμβόλιο Προθρομβωτική Αυτοάνοση Θρομβοπενία ή VIPIT (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia) διαπιστώθηκε ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της Επαγόμενης από Εμβόλιο Προθρομβωτικής Αυτοάνοσης Θρομβοπενίας;

Η VIPIT, σύμφωνα με τη καναδική ενημερωτική ιστοσελίδα https://covid19-sciencetable.ca/, μπορεί να εκδηλωθεί με:

  • Επίμονο, σοβαρό πονοκέφαλο
  • Διαταραχές της όρασης
  • Νευρολογική συμπτωματολογία ή επιληπτικές κρίσεις
  • Δύσπνοια
  • Επίμονο πόνο στο θώρακα ή στην κοιλιά
  • Οίδημα (Πρήξιμο) και ερυθρότητα σε κάποιο άκρο
  • Ωχρό και ψυχρό άκρο

Αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζεται 4-20 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό και αν συνοδεύεται από μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων < 150 x 109/L στη γενική εξέταση αίματος, τότε είναι πιο πιθανή η VIPIT- Επαγόμενη από Εμβόλιο Προθρομβωτική Αυτοάνοση Θρομβοπενία.

Όταν υπάρχει υπόνοια VIPID, απαιτείται επιβεβαίωση με περαιτέρω έλεγχο. Η μέτρηση των D-Dimers, η απεικονιστική εξέταση αρχικά με Αξονική και ακολούθως με Μαγνητική τομογραφία με ταυτόχρονη αγγειογραφία, ο ειδικός εργαστηριακός έλεγχος και η εκτίμηση από αιματολόγο συνιστώνται για την διάγνωση της Επαγόμενης από Εμβόλιο Προθρομβωτικής Αυτοάνοσης Θρομβοπενίας.

Σύμφωνα με τον eof.gr, πρόκειται για σοβαρά περιστατικά που παρουσιάζονται ως συνδυασμός φλεβικής θρόμβωσης (περιλαμβανομένων ασυνήθιστων περιοχών όπως η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και η θρόμβωση των μεσεντέριων φλεβών) ή αρτηριακής θρόμβωσης, με συνοδό θρομβοπενία.

Η πλειονότητα αυτών των περιστατικών VIPID εμφανίστηκαν εντός των πρώτων επτά έως δεκατεσσάρων ημερών μετά τον εμβολιασμό και εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ωστόσο, αυτό μπορεί να αντανακλά την αυξημένη χορήγηση του εμβολίου σε αυτόν τον πληθυσμό. Κάποια περιστατικά κατέληξαν. Με βάση τα συμβάντα αυτά, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) ξεκίνησε τη διαδικασία σήματος ασφάλειας προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Πηγή:

https://covid19-sciencetable.ca/sciencebrief/vaccine-induced-prothrombotic-immune-thrombocytopenia-vipit-following-astrazeneca-covid-19-vaccination-interim-guidance-for-healthcare-professionals-in-emergency-department-and-inpatient-settings/

https://www.eof.gr/web/guest/announcements?

Σχετικά άρθρα