ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έντονο stress κατά την κύηση και επακόλουθες διαταραχές προσωπικότητας στα παιδιά

Η συχνότητα των διαταραχών της προσωπικότητας στα παιδιά είναι 7,0-9,5 φορές μεγαλύτερη, όταν κατά την διάρκεια της κύησης η μητέρα βιώνει έντονο και παρατεταμένο stress. Όταν το stress στην κύηση είναι μέτριας έντασης, τότε η συχνότητα διαταραχών της προσωπικότητας στα παιδιά είναι τριπλάσια.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύτηκαν από το Cambridge University press στο British Journal of Psychiatry, 6/9/19.

Οι διαταραχές της προσωπικότητας αφορούν 1 στα 20 άτομα, ποικίλουν σε εκδηλώσεις και βαρύτητα και δυσχεραίνουν την ζωή των ίδιων των ασθενών και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είναι δυνατόν να εκδηλώνονται με συναισθηματική αστάθεια, αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές της κοινωνικοποίησης του ατόμου, παρανοειδείς ιδέες, σχιζοειδείς ή ψυχαναγκαστικές διαταραχές, κ.α.

H έρευνα είχε σαν στόχο να μελετήσει την συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα άγχους στην κύηση και τις επιδράσεις του στα παιδιά, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη διαταραχών της προσωπικότητας, αγχώδεις, καταθλιπτικές ή και ψυχωτικές διαταραχές.

Οι διαταραχές προσωπικότητας αφορούν και την ενήλικη ζωή των παιδιών.

Τα στοιχεία προήλθαν από 3626 έγκυες από την Φιλανδία, στις οποίες γινόταν καταγραφή των δεδομένων στους τακτικούς μηνιαίους ελέγχους και τα δεδομένα ανήκουν στις  Finnish Hospital Discharge Register και Finnish Population Register.

Οι έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, έπρεπε απλώς να αναφέρουν αν βίωναν κάποια στρεσογόνο κατάσταση και σε ποια ένταση.

Έγινε ταυτόχρονα συνεκτίμηση άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως, κληρονομική επιβάρυνση ψυχιατρικής νόσου, ατομικό ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής, κατάθλιψη ή κάπνισμα στην κύηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

  • η συχνότητα των διαταραχών προσωπικότητας στα παιδιά, εξαιτίας της έκθεσης στο stress κατά την κύηση, είναι ανεξάρτητη από το ιστορικό άλλης ψυχιατρικής διαταραχής
  • η εκτίμηση των επιπέδων στρες κατά την παρακολούθηση των εγκύων, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη εντόπιση ατόμων υψηλού κινδύνου για διαταραχές προσωπικότητας
  • καθίσταται σαφής, τόσο η επίδραση της ποιότητας ζωής, όσο και της ψυχικής ηρεμίας της εγκύου, στην ψυχική ισορροπία του παιδιού. Επισημαίνεται επίσης, η ανάγκη λειτουργίας ενός υποστηρικτικού μηχανισμού για την καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την κύηση.

Στοιχεία:

https://www.bbc.com/news/health-49593620

https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/role-of-prenatal-stress-as-a-pathway-to-personality-disorder-longitudinal-birth-cohort-study/6F9B49AA8704D8F31817960DCCB5FCFD

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago