ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πώς ελέγχθηκε η Ισπανική γρίπη πριν 100 χρόνια;

Η Ισπανική γρίπη, κατά τη διάρκεια του 1918-1919-1920, προκάλεσε μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες της σύγχρονης ιστορίας. Χωρίς εμβόλιο και φάρμακα, ο ιός εκτιμάται ότι σκότωνε τουλάχιστον 350-750 άτομα ανά 100.000, με υψηλή ευπάθεια τόσο των ηλικιωμένων, όσο και των νέων, υγιών ατόμων, ηλικίας 25-35 ετών.

Όπως αναφέρεται στο history.com, λόγω της απουσίας εμβολίου, αντιιικών φαρμάκων και αδυναμίας να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές της γρίπης, προσβλήθηκαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια και πέθαναν 50-100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η προσπάθεια ελέγχου της ταχύτατης διασποράς του ιού στηρίχθηκε στη επιβολή και αυστηρή τήρηση μέτρων, που αφορούσαν τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις των πολιτών, τη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής.

Στα μέτρα που είχαν ληφθεί, τα οποία εκτιμάται ότι μείωσαν κατά 30-50% τους θανάτους από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρονται:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση κανόνων υγιεινής αναφορικά με το βήχα, το φτάρνισμα ή τη αποβολή πτυέλων σε δημόσιους χώρους, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
  • Προκειμένου να μειωθούν οι συγκεντρώσεις των πολιτών, είχε επιβληθεί καραντίνα, απαγόρευση ή περιορισμός της κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους, κλείσιμο σχολείων, ναών, θεάτρων, καταστημάτων. Επιβάλλονταν αυστηρά πρόστιμα και ποινές σε όσους δεν τα τηρούσαν.

Στη αυξημένη θνησιμότητα της λοίμωξης, όπως αναφέρεται στο άρθρο “Fighting the Spanish Flu”, προστέθηκε η αυξημένη νοσηρότητα λόγω της δηλητηρίασης από υπερβολική λήψη ασπιρίνης, που λάμβαναν οι ασθενείς για να ελέγχουν τον πυρετό και τα συμπτώματα της γρίπης.

Το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης, που αργότερα βρέθηκε ότι προκάλεσε την πανδημία της Ισπανικής γρίπης, δεν εξαφανίστηκε μετά το 1920 και τον περιορισμό πανδημίας. Εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελώντας ένα από τα στελέχη του ιού που προκαλούν την εποχική γρίπη.

To εμβόλιο κατά της γρίπης Α και Β παρασκευάστηκε το 1942, 20 χρόνια μετά την πανδημία του 1918-1920 και έλαβε έγκριση για ευρεία χρήση το 1945.

Πηγή:

https://www.history.com/topics/world-war-i/1918-flu-pandemic

https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/pandemic-timeline-1930-and-beyond.htm

https://www.nationalgeographic.com/history/2020/03/how-cities-flattened-curve-1918-spanish-flu-pandemic-coronavirus/

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago