Τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά και οι ενήλικες απλόχερα τα παρέχουν ως επιδόρπιο, ως ανταμοιβή, ως επιβράβευση, ως έκφραση αγάπης ή χαράς, ως παρηγοριά, ως κατευναστικό στο θυμό, στην ενοχή ή ως αντάλλαγμα.
Η επιδίωξη της γλυκιάς γεύσης είναι μία φυσιολογική, αναμενόμενη αντίδραση και η μικρή, σποραδική κατανάλωση ζάχαρης αποτελούσε πάντα μέρος της διατροφής, ειδικά των παιδιών. Όμως, η μετάβαση στην υπερβολή, στην μεγάλη, καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά μετά το 1970, οδήγησε σε αυξανόμενη νοσηρότητα που συσχετίστηκε με την υπερκατανάλωση ζάχαρης, ειδικά την τελευταία δεκαετία.
Οι σημερινοί μεσήλικες των 40-60 ετών είναι η γενιά που λόγω πολιτιστικών συνθηκών και άγνοιας, γαλουχήθηκαν με διαφορετικά διατροφικά πρότυπα και την θέση της σποραδικής, πήρε η υπερβολική κατανάλωση γλυκών ( αλλά και fast food, αλκοόλ, καπνού, αλλαντικών). Αναπόφευκτα οι διατροφικές συνήθειες μεταφέρθηκαν και στα παιδιά και στα νέα μέλη της οικογένειας.
Παρά την καθιέρωση των λάιτ τροφών, με λίγα ή καθόλου λιπαρά, παρατηρείται μετά το 1970 μία ραγδαία αύξηση πολλών ασθενειών, σε όλο και νεότερη ηλικία, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και την επακόλουθη απορρύθμιση του μεταβολισμού:
Τα όρια πρόσληψης ζάχαρης που καθορίστηκαν, μαρτυρούν και τον βαθμό της σύγχρονης, καθημερινής, υπερβολικής κατανάλωσης στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά.
Σύμφωνα με διάφορους οργανισμούς υγείας, μεταξύ αυτών, η WHO, η AHA, NHS:
Σε παιδιά < 2 ετών δεν δίνουμε γλυκά
Σε παιδιά 2-4 ετών < 16 γραμμάρια την ημέρα( 3 μικρά κουταλάκια)
Σε παιδιά 4-6 ετών < 19 γραμμάρια ζάχαρης (4 μικρά κουταλάκια)
Σε παιδιά 6-18 ετών < 25 γραμμάρια ζάχαρης( 5 κουταλάκια)
Στους ενήλικες ορίζεται το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους, δηλαδή, περίπου 100 -150 θερμίδες,που αντιστοιχούν σε 25-30 γραμμάρια ζάχαρης συνολικά
Οι ποσότητες που καταναλώνονται σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 8-10 φορές μεγαλύτερες γιατί υπάρχει
Σύμφωνα με το ΝΗS, είναι αναγκαίο σε τακτική βάση οι γονείς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων. Όταν αναφέρονται σάκχαρα ή σιρόπια ή διάφορα παράγωγα με την κατάληξη -όζη, ή υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα:
< 5 στα 100 γραμμάρια τροφίμου, τότε η περιεκτικότητα είναι χαμηλή
> 22,5 στα 100 γραμμάρια τροφίμου, τότε η περιεκτικότητα είναι υψηλή
Εκτός των γλυκών, τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνονται από τα παιδιά συχνά και σε μεγάλη ποσότητα είναι:
Στοιχεία:
https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/how-much-sugar-is-good-for-me/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/children-and-sugar-how-bad-it
https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/
H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…
Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…
Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…
Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…
Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…