ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς για την διάγνωση Covid-19 μυοκαρδίτιδας

Η χρήση της CMR-Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση κλινικής και υποκλινικής μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη COVID-19, συγκριτικά με τον απλό καρδιολογικό έλεγχο, καθοδηγούμενο από την εκδήλωση συμπτωμάτων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε 1597 νέους αθλητές.

Ο καρδιολογικός έλεγχος των 1597 νέων ατόμων, αθλητών από 13 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη COVID-19 στο διάστημα μεταξύ 1 Μαρτίου και 15 Δεκεμβρίου του 2020, είχε σαν αποτέλεσμα να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα το 0,3% των αθλητών με βάση τον απλό, καθοδηγούμενο από τα συμπτώματα έλεγχο. Αντίθετα, μετά τη χρήση της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς, ο αριθμός των διαγνώσεων κλινικής και υποκλινικής μυοκαρδίτιδας ήταν 2,37,4 μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα “Prevalence of Myocarditis in Competitive Athletes With SARS-CoV-2,” στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, από τους 1597 εξεταζόμενους νέους αθλητές, μετά την COVID-19 λοίμωξη, οι 37 εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, οι 27εκ των οποίων ήταν άνδρες. Οι 9 παρουσίασαν κλινική και οι 28 υποκλινική μυοκαρδίτιδα.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία από τις πλέον σημαντικές, νεότερες και ταχέως εξελισσόμενες απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, η οποία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία, συνεπώς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στην πλειονότητα των ασθενών, ακόμα και σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες.

Διαρκεί συνολικά περίπου 30-45 λεπτά.  Μετά την εξέταση δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει ή να πιει ελεύθερα και δεν τίθεται θέμα αποφυγής συναναστροφής με παιδιά καθώς δεν έχει χορηγηθεί σκεύασμα που να εκπέμπει ακτινοβολία.

Οι κύριες ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, σύμφωνα με τη Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι:

  • Η διερεύνηση της υποκείμενης αιτίας καρδιακής ανεπάρκειας – δυσλειτουργίας
  • Η μυοκαρδίτιδα
  • Η στεφανιαία νόσος: διαπίστωση διαταραχών στην αιμάτωση του μυοκαρδίου (ισχαιμία) και ανίχνευση ουλής μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (εκτίμηση βιωσιμότητας).
  • Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων
  • Οι παθήσεις του περικαρδίου
  • Οι όγκοι της καρδιάς και η αντιδιαστολή τους από τη παρουσία θρόμβου στις καρδιακές κοιλότητες
  • Οι συγγενείς καρδιοπάθειες
  • Η διάγνωση και παρακολούθηση ανευρυσμάτων και διαχωρισμού της αορτής
  • Η διερεύνηση της αιτίας καρδιακών αρρυθμιών, και η εκτίμηση της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών πριν από επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής
  • Η εκτίμηση της καρδιακής δομής και λειτουργίας (μεγάλη είναι η βοήθειά της μαγνητικής στη μελέτη τόσο της αριστερής όσο και της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς ειδικά όταν δεν είναι ικανοποιητικές οι πληροφορίες που παίρνουμε από τον υπέρηχο)

Πηγή:

https://www.acc.org/latest-in-cardiology/journal-scans/2021/05/27/13/28/prevalence-of-clinical-and-subclinical-myocarditis

https://www.hcs.gr/magnitiki-tomografia-kardias.aspx

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago