ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ

Οι σαρδέλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Σ. διαβήτη-2

Οι σαρδέλες, με την υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ταυρίνη, βιταμίνη D, πρωτεΐνες και τις λίγες θερμίδες, μπορούν να επιφέρουν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.

Χρησιμοποιώντας τα Φινλανδικά κριτήρια FINDRISC για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη-2, οι Ισπανοί ερευνητές από την Μπαρτσελόνα μελέτησαν την επίδραση που είχε η εβδομαδιαία κατανάλωση 200 γραμμαρίων σαρδέλας σε 75 προδιαβητικούς για το διάστημα ενός έτους. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από ισάριθμους συμμετέχοντες, η δίαιτα των οποίων δεν περιλάμβανε την τακτική κατανάλωσή των συγκεκριμένων ψαριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση δύο γευμάτων σαρδέλας των 100 γραμμαρίων παρουσίασε σημαντική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου και στους καρδιαγγειακούς δείκτες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σαρδέλες σε λάδι από κονσέρβα, με τη σύσταση να καταναλώνεται ολόκληρο το ψάρι.

Η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη-2 καταγράφηκε στο 2,7% των ατόμων υψηλού κινδύνου της ομάδας με τη κατανάλωση σαρδέλας και στο 5,2% της ομάδας ελέγχου.

Διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδέλας συνοδεύτηκε από μείωση στις τιμές του σακχάρου νηστείας, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης και από αύξηση της “καλής” –ΗDL χοληστερόλης και της ορμόνης αδιπονεκτίνης.

Οι εξεταζόμενοι παρουσίασαν, επίσης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των σωματομετρικών μετρήσεων, αναφορικά με το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης και λεκάνης, παρά την διατήρηση του ίδιου επιπέδου φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00153-9/fulltext

https://www.medscape.com/viewarticle/951528?src=WNL_dne_210521_mscpedit&uac=360985AV&impID=3387947&faf=1#vp_1

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

2 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

2 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

2 έτη ago