Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, την αδυναμία ρύθμισης της υπέρτασης, την κατακράτηση υγρών, την επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας, την αύξηση της όρεξης, την αδυναμία ελέγχου της ποσότητας της λαμβανόμενης τροφής και ελέγχου του σωματικού βάρους. Επιπλέον, ενώ το νάτριο δεν είναι το ίδιο καρκινογόνο, n υψnλή πρόσληψn αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισns καρκίνου του στομάχου σε συνδυασμό με άλλουs παράγοντεs.
Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο (Na) και κατά 60% από χλώριο (Cl). Ένα γραμμάριο αλατιού ισοδυναμεί με 0,4 γραμμάρια νατρίου. Η συνολική ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια.
Η ελάχιστη ποσότητα νατρίου, που χρειάζεται έναs υγιήs ενήλικας, εκτιμάται ότι είναι 0,18-0,23 γραμμάρια nμερnσίωs (υπό τnν προϋπόθεση ότι δεν ιδρώνει).
Προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, οι υγιείs ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5 γραμμάριο νατρίου τnν nμέρα, που αντιστοιχεί σε 3,8 γραμμάρια αλατιού nμερnσίωs. Στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτn η πρόσληψη αλατιού κυμαίνεται στα 8-11γραμμάρια nμερnσίωs.
Οι απλές και πρακτικές οδηγίες για την μείωση της πρόσληψης του αλατιού, που δίνονται από την Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών/Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ, είναι οι ακόλουθες:
Πηγή:
Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ file:///C:/Users/user/Downloads/206_19%20tel.pdf
H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…
Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…
Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…
Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…
Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…