ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διπλάσια η νοσηρότητα των νέων με ψυχικές διαταραχές

Ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάχρηση ουσιών, η ψύχωση, οι νευρωτικές διαταραχές, οι τάσεις αυτοτραυματισμού, οι διαταραχές της διάθεσης, της συμπεριφοράς και άλλες μη ειδικές ψυχικές ασθένειες των νέων ατόμων, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στo JAMA, διπλασιάζουν τη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε μικρότερη ηλικία.

Στη έρευνα “Longitudinal Associations of Mental Disorders With Physical Diseases and Mortality Among 2.3 Million New Zealand Citizens”, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 2,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 10-60 ετών στην Νέα Ζηλανδία, γεννημένων από το 1928 έως το 1978, με 50,7% ανδρική συμμετοχή. Οι ασθένειες και οι θάνατοι καταγράφηκαν για διάστημα 30 χρόνων, από το 1988 μέχρι το 2018.

Στις ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ουρική αρθρίτιδα, ο διαβήτης, οι τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες και τα εγκεφαλικά επεισόδια, διαπιστώθηκε, πάνω από το διπλάσιο, αυξημένη συχνότητα και θνησιμότητα στα άτομα που υπέφεραν από ψυχική διαταραχή σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021, το 31,9% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε νέα ηλικία διαγνώστηκαν με κάποιο από τα αναφερόμενα νοσήματα, συγκριτικά με το 20% στον γενικό πληθυσμό.

Αναφορικά με τη θνησιμότητα των νέων ατόμων με ψυχολογικές διαταραχές, ο σχετικός κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος, με RR: 4,12 και πρόωρου θανάτου στο 4,69.

Τα νέα άτομα με ψυχικές διαταραχές αρρώσταιναν κατά 2 χρόνια πιο πρόωρα, είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής κατά 1,1 έτη και παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό νοσηλειών στο νοσοκομείο και 12,2% αυξημένο κόστος περίθαλψης.

Σε ότι αφορά τα αίτια της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας, δεν διαπιστώθηκε κάποια ισχυρή σύνδεση με συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.

Ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, όπως είναι η δυσχέρεια στην τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, η παραμέληση, η καθυστερημένη και δύσκολη πρόσβαση σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, η μη συμμόρφωση στις οδηγίες και στην τήρηση φαρμακευτικής, θεραπευτικής αγωγής ή η ελλιπής παρακολούθηση.

Πηγή:https://www.medscape.com/viewarticle/944430

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2774902?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=011321

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago