ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η επίδραση 7 αντιοξειδωτικών στην ανδρική γονιμότητα

Η επίδραση της συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης C, Ε, φολικού οξέος, σελήνιου, ψευδαργύρου, L-καρνιτίνης και του λυκοπένιου, γνωστών αντιοξειδωτικών, στην ποιότητα του σπέρματος, στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας και στην ικανότητα πρόκλησης τελειόμηνης κύησης, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης της πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης, διπλής τυφλής έρευνας ΜΟΧΙ ( Males, Antioxidants, and Infertility).

Στην έρευνα ΜΟΧΙ συμμετείχαν 9 κέντρα γονιμότητας των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 και ελέγχθηκαν 174 υπογόνιμα ζευγάρια. Οι υπογόνιμοι άνδρες, που συμπεριέλαβε η έρευνα, είχαν σπέρμα με ≤15 εκατομμύρια/mL σπερματοζωάρια, με κινητικότητα < 40%, με φυσιολογική μορφολογία ≤4% και DNA κατακερματισμό >25%, ενώ οι γυναίκες ήταν <40 ετών και με φυσιολογική ωορρηξία και βατότητα των σαλπίγγων.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της συμπληρωματικής λήψης αντιοξειδωτικών στο σπέρμα, στη μία ομάδα ανδρών δόθηκε καθημερινή αγωγή για διάστημα 3 έως 6 μηνών με 500 mg βιταμίνη C, 400 mg βιταμίνη Ε, 1000μg φολικό οξύ, 0,20 mg σελήνιο, 20mg ψευδάργυρο, 1000 mg L-καρνιτίνη και 10mg λυκοπένιο. Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα ελέγχου, δεν έλαβε τα παραπάνω αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ΜΟΧΙ, η οποία είχε ως μειονέκτημα τον σχετικά μικρό αριθμό ατόμων που συμμετείχαν, η συμπληρωματική χορήγηση των 7 αντιοξειδωτικών δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση του σπέρματος και της ανδρικής γονιμότητας.

Στο διάστημα 6 μηνών από τη χορήγηση των αντιοξειδωτικών δεν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητάς τους και του κατακερματισμού του DNA μεταξύ των 2 ομάδων.

Επίσης, δεν διαπιστώθηκε σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων υπογόνιμων ανδρών στην τελική έκβαση, την επιτυχή τελειόμηνη κύηση. Η ικανότητα πρόκλησης κύησης το πρώτο τρίμηνο χορήγησης της αντιοξειδωτικής αγωγής αξιολογήθηκε με βάση τη φυσιολογική σύλληψη, ενώ το δεύτερο τρίμηνο χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος της σπερματέγχυσης.

Πηγή:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028219325476#!

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago