Η επίδραση της μικροβιακής χλωρίδας στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην άμυνα, στην νοσηρότητα από ασθένειες όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία, αλλά και η σχέση της με παράγοντες όπως η καισαρική τομή, αποτελούν αντικείμενο της έρευνας “Baby Biome Study” σε >3500 παιδιά.
Υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επίδραση της μικροβιακής χλωρίδας στην υγεία επειδή:
Έρευνες συνδέουν την καισαρική τομή με διάφορες παθολογικές καταστάσεις:
Τμήμα της έρευνας “Baby Biome Study” έγινε στο Wellcome Sanger Institute στο Hinxton, στη Μεγάλη Βρετανία, με επικεφαλής τον Trevor Lawley, μικροβιολόγο και δημοσιεύτηκε 18/9/19 στο περιοδικό Nature. Μελετήθηκε το μικροβίωμα του εντέρου των παιδιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Trevor Lawley, η διαφορά ήταν τόσο εμφανής, ώστε, εξετάζοντας ένα δείγμα μπορούσε κάποιος να μαντέψει αν το νεογνό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή.
Η συχνότητα της καισαρικής τομής στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 30% στο 53,8% στα Δημόσια νοσοκομεία και το 58,7% στα ιδιωτικά, στην Ευρώπη είναι στο 30%. Παγκοσμίως, το αποδεκτό όριο των καισαρικών είναι το 15%.
Στοιχεία:
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02807-x
https://www.sciencenews.org/article/c-section-babies-have-more-potentially-infectious-gut-bacteria
http://www.socped.gr/uploads/editorfiles/files/25EA.pdf
https://www.ucl.ac.uk/global-health/research/a-z/baby-biome-study
H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…
Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…
Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…
Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…
Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…