ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κετογόνος δίαιτα: πόσο διαρκεί η θετική-αντιφλεγμονώδης δράση της;

Η κετογόνος δίαιτα εμφανίζει αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική και ανοσοενισχυτική δράση, μόνο όταν εφαρμόζεται για σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Υale, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Με την κετογόνο διατροφή μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων κάτω από τα 40 γραμμάρια ημερησίως, έχοντας στόχο τη στροφή του μεταβολισμού στην καύση του λίπους για απόδοση ενέργειας. Ο οργανισμός θεωρώντας ότι λιμοκτονεί, αρχίζει την καύση λιπαρών οξέων και την παραγωγή κετονοσωμάτων.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα: Ketogenesis activates metabolically protective γδ T cells in visceral adipose tissue, αναφέρουν ότι αποδεικνύεται η σχέση μεταβολισμού- ανοσοποιητικού μέσω της μεσολάβησης των γδ- Τ λεμφοκυττάρων:

  • Αρχικά, η μεταβολική στροφή συνοδεύεται από αύξηση των ειδικών γδ-Τ λεμφοκυττάρων στο λιπώδη ιστό και στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία εμπλέκονται στις βιολογικές επιδράσεις της κετονικής δίαιτας. Εκτός από την καύση λίπους, παρατηρείται μείωση της φλεγμονής, μείωση του σακχάρου του αίματος και καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.
  • Η παράταση της κετονικής δίαιτας για μεγαλύτερο διάστημα, τουλάχιστον στα πειραματόζωα, συνοδεύτηκε από μείωση των γδ-Τ λεμφοκυττάρων στο λιπώδη ιστό και της αρχικής αντιφλεγμονώδους δράσης.
  • Επίσης, όταν υπήρχε πλεόνασμα των θερμίδων από το λίπος με την κετογόνο δίαιτα, τότε μετά την πρώτη φάση, καταγράφονταν προσαρμογή του μεταβολισμού και αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Τα  γδ -T λεμφοκύτταρα, εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση τους, κερδίζουν συνεχώς έδαφος λόγω της δυνητικής τους χρήσης στην καθολική ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Αντίθετα με την ισχύουσα ενεργητική ανοσοθεραπεία του καρκίνου, με βάση κύτταρα αβ-Τ με MHC-περιορισμό, τα γδ -T λεμφοκύτταρα μπορούν να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα διαφόρων τύπων, με τρόπο ανεξάρτητο από το σύστημα ΜΗC.

Τα λεμφοκύτταρα αυτά αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των Τ- λεμφοκυττάρων και χαρακτηρίζονται από την παρουσία ειδικών υποδοχέων TCRs με γάμμα και δέλτα αλυσίδες. Βρίσκονται στα επιθήλια και στους βλεννογόνους (δέρμα, γαστρεντερικό, πνεύμονες, κτλ).

Η ενεργοποίηση των γδ-Τ λεμφοκύτταρων διαφοροποιείται από τον τρόπο ενεργοποίησης των βοηθητικών και κυτταροτοξικών λεμφοκύτταρων. Στον άνθρωπο, είναι γνωστό ότι η ενεργοποίησή τους γίνεται με την συμμετοχή ορισμένων μεταβολικών προϊόντων των μικροβίων ή των δυσλειτουργικών κυττάρων, όπως είναι τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης ενεργοποιούνται από τα λεμφοκύτταρα -ΝΚ(φυσικοί φονείς).

Η ανοσομεταβολική σχέση και ο ρόλος των γδ-Τ κυττάρων της παραπάνω έρευνας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη στον άνθρωπο.

Ίσως, η εναλλαγή σύντομης, εβδομαδιαίας, κετογονικής δίαιτας και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να καθυστερήσει την προσαρμογή του μεταβολισμού και να παρατείνει τη θετική αντιφλεγμονώδη δράση της.

Στοιχεία:

https://medicalxpress.com/news/2020-01-keto-diet-small-doses.html?

https://www.nature.com/articles/s42255-019-0160-6

https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/cells/gamma-delta-%CE%B3%CE%B4-t-cells

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago