ΕΥΕΞΙΑ-FITNESS

Μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σοβαρό Covid-19

 Αμερικανική έρευνα σε 48.440 ενήλικους ασθενείς με νόσο COVID-19, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, κατέγραψε σημαντικά μειωμένα ποσοστά νοσοκομειακής νοσηλείας και εισαγωγής σε ΜΕΘ μετά από λοίμωξη με τον ιό SARS-Cov2 σε όσους ασκούνταν επαρκώς και συστηματικά, συγκριτικά με oσούς είχαν ανύπαρκτη ή πολύ μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Η έρευνα “Physical inactivity is associated with a higher risk for severe COVID-19 outcomes: a study in 48 440 adult patients” πραγματοποιήθηκε στο   Kaiser Permanente Southern California (KPSC) χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από την περίθαλψη 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Καρολίνας σε 15 ιατρικά κέντρα.

Για την αξιολόγηση της διάρκειας της φυσικής δραστηριότητας χρησιμοποιήθηκαν 3 επίπεδα σταθερής άσκησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών πριν τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19. Tο πρώτο επίπεδο αφορούσε τη φυσική δραστηριότητα διάρκειας μέχρι 10 λεπτά την εβδομάδα, το δεύτερο από 11-149 λεπτά και το τρίτο με διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη από 150 λεπτά εβδομαδιαίως.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 48.440 COVID-19 ασθενών, οι ασθενείς με σταθερά πολύ μειωμένη φυσική δραστηριότητα, μέχρι 10 λεπτά την εβδομάδα, συγκριτικά με όσους ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο, παρουσίασαν 226% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσοκομειακής νοσηλείας μετά από λοίμωξη COVID-19. Επίσης, παρουσίασαν 173% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και 149% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν.

Αντίστοιχα, συγκρίνοντας την ομάδα των ασθενών με δραστηριότητα 11-149 λεπτά με την ομάδα μέχρι 10 λεπτά την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα της σταθερής έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, μέχρι τα 10 λεπτά, καταγράφηκε 120% αυξημένη πιθανότητα νοσοκομειακής νοσηλείας και 132% αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μία μικρή, σταθερή, καθημερινή αύξηση της ήπιας ή μέτριας σε ένταση σωματικής δραστηριότητας, διάρκειας τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, παρουσιάζει συνδυαστική επίδραση στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η πολυσυστηματική δράση της άσκησης συντελεί στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του σωματικού βάρους, του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, τονώνει το μυοσκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση.

Πηγή:

https://bjsm.bmj.com/content/early/2021/04/07/bjsports-2021-104080

https://www.medscape.com/viewarticle/949468?src=WNL_dne_210420_mscpedit&uac=360985AV&impID=3321478&faf=1#vp_2

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

3 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

3 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

3 έτη ago