ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πλήρη δημητριακά και μεταγευματική ρύθμιση του σακχάρου

Η κατανάλωση πλήρων δημητριακών με ποικίλο βαθμό επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου και τη μεταγευματική γλυκόζη σε διαβητικούς τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care της Αμερικανικής Διαβητολογικής Ένωσης.

Στην έρευνα “Whole-Grain Processing and Glycemic Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Crossover Trial” ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες διαβητικούς τύπου 2, για το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων, να καταναλώνουν προϊόντα με διαφορετικό βαθμό επεξεργασίας από σιτάρι, βρώμη ή καστανό ρύζι.

Η μέση ηλικία των διαβητικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 63 έτη, με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7,5%. Το 60% λάμβανε μετφορμίνη ή και γλικλαζίδη, το 30% λάμβανε αγωγή από το στόμα και ινσουλίνη και το 10% ακολουθούσε μόνο δίαιτα.

Η μέτρηση του σακχάρου πραγματοποιούνταν με σύστημα συνεχούς καταγραφής, το οποίο φορούσαν οι συμμετέχοντες. Επίσης, καταγράφηκαν διάφοροι καρδιομεταβολικοί δείκτες (HbA1c,  ινσουλίνη, α-1-acid glycoprotein, ολική χοληστερίνη, HDL, LDL, CRP) και ο βιοδείκτης alkylresorcinols για την πρόσληψη των αναποφλοίωτων δημητριακών.

Μετά από 2 εβδομάδες παρακολούθησης, χωρίς να μεταβληθούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, η θεραπευτική αγωγή και ο τρόπος ζωής τους, καταγράφηκε σημαντική μείωση των μεταγευματικών σακχάρων, όταν οι διαβητικοί ασθενείς κατανάλωναν τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές δημητριακών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 9% μείωση του μεταγευματικού σακχάρου μετά το πρωινό γεύμα και 6% μείωση μετά από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν μικρότερες διακυμάνσεις στις τιμές του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.

Η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών, εκτός από την καλή γλυκαιμική ρύθμιση στους διαβητικούς ασθενείς, όπως αναφέρεται, μπορεί εξίσου αποτελεσματικά να εφαρμοστεί από μη διαβητικά άτομα, στα πλαίσια δίαιτας με περιορισμό στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Πηγή:

https://care.diabetesjournals.org/content/43/8/1717

https://www.jwatch.org/na52133/2020/07/30/whole-grain-foods-and-postprandial-glycemia

Tania Gkiti

MD

Recent Posts

ΧΕ-COVID νέα παραλλαγή

H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…

2 έτη ago

Χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της COVID-19

Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…

2 έτη ago

Με ποια φάρμακα αντενδείκνυται η συγχορήγηση του PAXLOVID της Pfizer

Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…

2 έτη ago

Εποχικές παιδικές λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…

2 έτη ago

Υπερβαίνουν τα 420 εκατομμύρια οι διαγνωσμένοι διαβητικοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…

2 έτη ago

Οι νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…

2 έτη ago