Πλήρη δημητριακά και μεταγευματική ρύθμιση του σακχάρου

Η κατανάλωση πλήρων δημητριακών με ποικίλο βαθμό επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου και τη μεταγευματική γλυκόζη σε διαβητικούς τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care της Αμερικανικής Διαβητολογικής Ένωσης.

Στην έρευνα “Whole-Grain Processing and Glycemic Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Crossover Trial” ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες διαβητικούς τύπου 2, για το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων, να καταναλώνουν προϊόντα με διαφορετικό βαθμό επεξεργασίας από σιτάρι, βρώμη ή καστανό ρύζι.

Η μέση ηλικία των διαβητικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 63 έτη, με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7,5%. Το 60% λάμβανε μετφορμίνη ή και γλικλαζίδη, το 30% λάμβανε αγωγή από το στόμα και ινσουλίνη και το 10% ακολουθούσε μόνο δίαιτα.

Η μέτρηση του σακχάρου πραγματοποιούνταν με σύστημα συνεχούς καταγραφής, το οποίο φορούσαν οι συμμετέχοντες. Επίσης, καταγράφηκαν διάφοροι καρδιομεταβολικοί δείκτες (HbA1c,  ινσουλίνη, α-1-acid glycoprotein, ολική χοληστερίνη, HDL, LDL, CRP) και ο βιοδείκτης alkylresorcinols για την πρόσληψη των αναποφλοίωτων δημητριακών.

Μετά από 2 εβδομάδες παρακολούθησης, χωρίς να μεταβληθούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, η θεραπευτική αγωγή και ο τρόπος ζωής τους, καταγράφηκε σημαντική μείωση των μεταγευματικών σακχάρων, όταν οι διαβητικοί ασθενείς κατανάλωναν τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές δημητριακών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 9% μείωση του μεταγευματικού σακχάρου μετά το πρωινό γεύμα και 6% μείωση μετά από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν μικρότερες διακυμάνσεις στις τιμές του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.

Η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών, εκτός από την καλή γλυκαιμική ρύθμιση στους διαβητικούς ασθενείς, όπως αναφέρεται, μπορεί εξίσου αποτελεσματικά να εφαρμοστεί από μη διαβητικά άτομα, στα πλαίσια δίαιτας με περιορισμό στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Πηγή:

https://care.diabetesjournals.org/content/43/8/1717

https://www.jwatch.org/na52133/2020/07/30/whole-grain-foods-and-postprandial-glycemia

Σχετικά άρθρα