Υπάρχει μία παγκόσμια αυξητική τάση στην κατανάλωση υποκατάστατων προϊόντων του γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση του γάλακτος μειώνεται.
Η επίδρασή του γάλακτος στην υγεία και η ανάγκη ή όχι της κατανάλωσής του είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο, έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες με αντικρουόμενα αποτελέσματα
Η USDA και NIH συστήνουν την κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων του γάλακτος σε ποσότητα 2-4 μερίδες καθημερινά. Θεωρούνται απαραίτητα επειδή περιέχουν σε υψηλές ποσότητες: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες και σε μορφή που είναι εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό.
Τα διάφορα φυτικά “γάλατα” που υπάρχουν είναι προϊόντα που μιμούνται την μορφή και το χρώμα του γάλακτος. Έχουν σαν βάση την σκόνη ή τον πολτό από το φυτό και το νερό και παρασκευάζονται από το διάλυμα ή εναιώρημα ή εκχύλισμα του φυτού.
Οι διάφορες εταιρείες παραγωγής, συνήθως, εμπλουτίζουν και τροποποιούν τεχνητά και κατά περίπτωση το φυτικό διάλυμα με: προσθήκη χρώματος, βιταμινών, ασβεστίου, πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων.
Τα φυτικά γάλατα για να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα υποκατάστατα, θα πρέπει σε ορισμένη ποσότητα τροφίμου να έχουν αντίστοιχη θρεπτική αξία, θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπη , υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορο, αλλά και τα υπόλοιπα βασικά συστατικά.
Βασικά θρεπτικά συστατικά του γάλακτος και των φυτικών υποκατάστατων γάλακτος στα 240ml =1 ποτήρι
40 θερμίδες – 2 γρ. πρωτεΐνη – 3 γρ. λίπος – ασβέστιο 120mg
50 θερμίδες – 0 γρ. πρωτεΐνες – 5 γρ. λίπος
120 θερμίδες – 0,5 γρ. πρωτεΐνες – 2 γρ. λίπος
80 θερμίδες – 7 γρ. πρωτεΐνη – 2γρ. λίπος
150 θερμίδες – 7,7 γρ. πρωτεΐνη – 7,9 γρ. λίπος – ασβέστιο 276 mg – φώσφορο 205 mg – μαγνήσιο: 24,4 mg – κάλιο: 322 mg – φυλλικό οξύ: 12,2 IU – Vit A: 112 IU – Vit D: 3.7 IU – Vit B12: 1,1 mcg
Στα φυτικά γάλατα, τα υπόλοιπα, μη αναγραφόμενα παραπάνω, θρεπτικά συστατικά είναι ανάλογα με τις προσθήκες και τον εμπλουτισμό που γίνονται από κάθε παραγωγό εταιρεία.
Συγκριτικά στοιχεία
Στοιχεία:
https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice#cows-milk
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325425.php
https://www.livestrong.com/article/348025-nutritional-differences-in-rice-soy-almond-milk/
H νέα παραλλαγή XE του κορωνοϊού προήλθε από ανασυνδυασμό των δύο γνωστών παραλλαγών της Όμικρον,…
Η έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της…
Το νέο αντιιικό χάπι PAXLOVID της Pfizer αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης…
Οι λοιμώξεις από RSV-Αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, είναι ιδιαίτερα συχνές σε βρέφη…
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας, παρουσιάζοντας μεγάλη αυξητική τάση τις…
Δέκα βασικές διατροφικές συστάσεις, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, περιλαμβάνονται στο νέο διατροφικό οδηγό της Αμερικανικής…