Φαρμακευτική στυτική δυσλειτουργία – ανικανότητα

H στυτική δυσλειτουργία αφορά το 13-46% του ανδρικού πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνεται εκθετικά με την αύξηση της ηλικίας και της νοσηρότητας.

Συνδέεται με ποικίλους αιτιολογικούς παράγοντες, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάθλιψη, η έλλειψη άσκησης, η ορμονική δυσλειτουργία, τα σοβαρά προβλήματα υγείας,το στρες, τα φάρμακα.

Τα φάρμακα ευθύνονται για το 25% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με το  Harvard Special Health Report Erectile Dysfunction.

Συνήθως, η φαρμακευτικής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται αιφνίδια, εντός ημερών από την έναρξη της αγωγής, ενώ, οι ασθένειες προκαλούν σταδιακή δυσλειτουργία στύσης. Η υπέρταση προκαλεί βαθμιαία αγγειακή βλάβη και διαταραχές της στύσης. Το αντιυπερτασικό φάρμακο που θα ληφθεί, αν προκαλέσει, θα προκαλέσει πιο άμεσα-αιφνίδια, την διαταραχή στύσης.

Τα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αντιανδρογόνα, αποτελούν τα συχνότερα αίτια φαρμακευτικής ανικανότητας- στυτικής δυσλειτουργίας.

Αντιυπερτασικά – Διουρητικά

Ατενολόλη, Μετοπρολόλη, Προπρανολόλη,Λαβεταλόλη

Υδροχλωροθειαζίδη, Χλωροθαλιδόνη, Φουροσεμίδη, Τριαμτερένη, Βουμετανίδη

Μεθυλντόπα,Υδραλαζίνη, Κλονιδίνη, Φαινοξυβενζαμίνη, Καπτοπρίλη, Εναλαπρίλη, Βεραπαμίλη, Νιφεδιπίνη

Αντικαταθλιπτικά – Αγχολυτικά – Αντιεπιληπτικά

Φλουοξετίνη, Τρανυλκυπρομίνη, Σερτραλίνη, Αμιτριπτυλίνη, Αμοξιπίνη, Κλομιπραμίνη, Δεσιπραμίνη, Νορτριτυλίνη, Φαινελζίνη, Βουσπιρόνη, Χλωροδιαζεποξίδη, Χλωραζεπάτη, Διαζεπάμη, Λοραζεπάμη, Οξαζεπάμη, Φαινυτοΐνη

Αντιισταμινικά

Διμενυδρινάτη, Διφαινυδραμίνη, Υδροξυζίνη, Μεκλιζίνη, Προμεθαζίνη

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

Ναπροξένη, Ινδομεθακίνη

Αντιαρρυθμικά

Δισοπυραμίδη

Φάρμακα για την ρύθμιση γαστρικής οξύτητας/ Η2 ανταγωνιστές

Σιμετιδίνη, Ρανιτιδίνη, Νιζατιδίνη

Μυοχαλαρωτικά

Κυκλοβενζαπρίνη, Ορφεναδρίνη

Αντιανδρογόνα-LHRH ανάλογα

Φλουταμίδη, Λευπρολίδη

Χημειοθεραπευτικά

Βουσουλφάνη, Κυκλοφωσφαμίδη και άλλα

Από όλες τις κατηγορίες φαρμάκων που σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία, το 26% αφορά τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Το 20% των ασθενών που λαμβάνουν Βήτα αποκλειστές ή Αναστολείς των Βήτα αδρενεργικών υποδοχέων, αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία. Τα διουρητικά, οι Άλφα αποκλειστές ακολουθούν σε συχνότητα.

Σε έρευνα του  Harvard σε 1,9 εκατομμύρια άνδρες με αναφερόμενες διαταραχές στύσης, καταγράφηκε στο 38% διάγνωση υπέρτασης.

Το 70% των ανδρών που ξεκινούν αντιυπερτασική αγωγή, την διακόπτουν μόνοι τους, λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας. Η πλήρης διακοπή της αγωγής επιδεινώνει την υπέρταση, επιβαρύνοντας όχι μόνο την σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά κυρίως την υγεία του υπερτασικού ασθενή.

Σημαντικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η ιατρική εκτίμηση, η μη απόκρυψη στοιχείων από τους ασθενείς, η ηλικία του ασθενή, το ιστορικό, η δυνατότητα ή όχι ανεύρεσης εναλλακτικών φαρμακευτικών λύσεων.

Στοιχεία:

https://www.health.harvard.edu/mens-health/some-drugs-may-cause-your-erectile-dysfunction

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108714/

https://www.webmd.com/erectile-dysfunction/guide/drugs-linked-erectile-dysfunction