Σταφυλοθεραπεία

Η κατανάλωση σταφυλιών μετρά περίπου 8000 χρόνια, ενώ υπάρχουν αναφορές για την πιθανή θεραπευτική τους χρήση ήδη τον 18ο αιώνα. Η σταφυλοθεραπεία, δηλαδή η κατανάλωση αποκλειστικά σταφυλιών για 1 ή 2 εβδομάδες έχει συσχετισθεί με την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Θρεπτικά στοιχεία των σταφυλιών

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνες C, K και φυλλικό οξύ.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα τους κυμαίνονται μεταξύ 23-27 γραμμαρίων ανά 100 γραμμάρια, αποδίδοντας περίπου 100-110 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια φρούτου.

Η σταφυλοθεραπεία έχει δοκιμαστεί στην πρόληψη ασθενειών, όπως

  • αρτηριακή υπέρταση
  • καρδιολογικά νοσήματα
  • δυσκοιλιότητα
  • παχυσαρκία
  • καρκίνος
  • ακμή και δερματικά νοσήματα
  • διαταραχές της μνήμης
  • προβλήματα όρασης

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι επιλέγουν να κάνουν σταφυλοθεραπεία;

Στα σταφύλια, παρά τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους, έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μόλις 1,0-1,1γράμμάρια/100γρ. φρούτου. Η σταφυλοθεραπεία, όπως και κάθε πολυήμερη μονοφαγική διατροφή, μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, για παιδιά ή αθλούμενους, επομένως είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού πριν την εφαρμογή της.

Σε περίπτωση συστηματικής κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας σταφυλιών, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα και θερμίδες, είναι πιθανόν να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους ή απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Προκειμένου να ωφεληθούμε από την κατανάλωση των γευστικών και υγιεινών σταφυλιών, θεωρείται σκόπιμο:

  • να τα καταναλώνουμε ως σνακ με απόδοση 100 θερμίδων ανά μερίδα 100 γραμμαρίων
  • να αναμειγνύονται με άλλα φρούτα ή με σαλάτες
  • να καταναλώνονται με μέτρο

Πηγή:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271156#nutrition

Σχετικά άρθρα