Ποιο κρέας αυξάνει 18% τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια;

H καθημερινή κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων κρέατος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Oxford University Hospitals NHS Foundation, μπορεί να οδηγήσει σε 18% αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Η μετα-ανάλυση των δεδομένων 13 προηγούμενων ερευνών σε 1.400.000 άτομα, στην έρευνα “Meat consumption and risk of ischemic heart disease: A systematic review and meta-analysis” , συσχετίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου με την κατανάλωση τριών μορφών κρέατος, κόκκινου μη επεξεργασμένου, κόκκινου επεξεργασμένου και πουλερικών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι:

-η κατανάλωση 50 γραμμαρίων την ημέρα κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με 18% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου

-η κατανάλωση 50 γραμμαρίων την ημέρα κόκκινου μη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με 9% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και

-η κατανάλωση 50 γραμμαρίων την ημέρα πουλερικών δεν παρουσίασε υψηλή συσχέτιση, με 2% αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Στην έρευνα συμπεριέλαβαν την κατανάλωση διαφόρων μορφών και ειδών κρεάτων, όπως αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, άλογο, αιγοπρόβειο, πάπια, κότα, γαλοπούλα, χήνα, λουκάνικο, μπέικον και άλλες μορφές αλλαντικών. Αναφορικά με την Ισχαιμική καρδιακή νόσο ή στεφανιαία καρδιακή νόσο, συμπεριέλαβαν ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου θανατηφόρο ή όχι ή με στηθάγχη.

Η έρευνα παρέχει ουσιώδη στοιχεία αναφορικά με ελεγχόμενους, διατροφικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ισχαιμικής καρδιοπάθειας, όπως το είδος και ο τύπος του κρέατος που καταναλώνεται, αλλά και για ποσότητα που λαμβάνεται σε ημερήσια ή εβδομαδιαία κλίμακα.

Πηγή:

https://www.medscape.com/viewarticle/958386?uac=360985AV&faf=1&sso=true&impID=3628019&src=WNL_dne_210910_mscpedit

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2021.1949575

Σχετικά άρθρα