Καλύτερες αθλητικές επιδόσεις με απλό πουρέ

Ο απλός πουρές πατάτας είναι εφάμιλλος με τα υδατανθρακούχα ζελέ, για την βελτίωση της απόδοσης των αθλούμενων. Αυτό καταγράφει η μελέτη από το τμήμα κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, υπό τον καθηγητή Nicholas Burd.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο Journal of Applied Physiology.

Στόχος της μελέτης ήταν η εύρεση νόστιμων, αλλά ισοδύναμων εναλλακτικών μικρογευμάτων, που δίνονται κατά την διάρκεια της άσκησης για καύσιμο, τόνωση και διατήρηση της ακμαίας αθλητικής απόδοσης,.

Εξετάστηκαν χρόνιοι ποδηλάτες, οι οποίοι διένυαν σταθερά, 275 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Όλοι έλαβαν την ίδια διατροφή την προηγούμενη ημέρα.

Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και ανά 60 λεπτά άσκησης, τους χορηγούνταν υδατανθρακούχο ζελέ, με 60 γραμμάρια υδατάνθρακες ή πουρές πατάτας, σε ποσότητα που να περιέχει 60 γρ υδατανθράκων ή μόνο νερό

Η δοκιμασία ήταν 2 ώρες ποδηλασία, με ταυτόχρονη καταγραφή της απόδοσης και του χρόνου, του σακχάρου, της θερμοκρασίας, του σφυγμού, της αίσθησης πληρότητας και μετεωρισμού-φουσκώματος στο πεπτικό σύστημα.

Αποτελέσματα

  • Η ομάδα, η οποία κατά την άσκηση κατανάλωσε μόνο νερό, παρουσίασε τα χειρότερα δεδομένα, τόσο της αθλητικής απόδοσης, όσο και των κλινικών μετρήσεων.
  • Οι 2 ομάδες με την χορήγηση πουρέ και ζελέ είχαν παρόμοια δεδομένα, αναφορικά με τις μετρήσεις και την απόδοση.
  • Το σημείο που φάνηκε να υστερεί ο πουρές, σε σχέση με το ζελέ, ήταν η αίσθηση πλήρωσης και φουσκώματος. Ο μετεωρισμός αποδόθηκε στην μεγαλύτερη ποσότητα πουρέ που πρέπει να καταναλωθεί, ώστε να περιέχει ίση ποσότητα υδατανθράκων με το ζελέ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα

  • Ο πουρές αποτελεί μία εναλλακτική πηγή ενέργειας, η οποία είναι φθηνή, εύκολη στη προμήθεια και νόστιμη.
  • Τα γαστρεντερικά συμπτώματα και ο μετεωρισμός, ήταν καλά ανεκτά από τους αθλητές.
  • Αποδεικνύεται ότι, οι αθλητές μπορούν να καταναλώνουν πλήρη, φυσικά τρόφιμα, διατηρώντας τις ακέραιες επιδόσεις τους.

Στοιχεία

https://medicalxpress.com/news/2019-10-potato-effective-carbohydrate-gels-boosting.html