Η συχνή κατανάλωση φυσικών τροφών, πλούσιων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φλαβονοειδή μπορεί να λειτουργήσει συνεργικά, προάγοντας την υγεία μέσω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης που εμφανίζουν.
Ο όρος υπερτροφή, αν και χρησιμοποιείται συχνά στην περιγραφή τους, δεν θεωρείται επιστημονικά ορθός, αφού η υπερκατανάλωση μίας μόνο τροφής δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική, αντίθετα, κατά κανόνα ακολουθείται από ανισορροπία, οδηγώντας σε ανεπάρκεια ή υπερεπάρκεια θρεπτικών στοιχείων.
Οι πιο γνωστές φυσικές τροφές, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, είναι:
- οι κόκκινες πιπεριές
- ο κουρκουμάς
- το παντζάρι
- το σπανάκι
- το σκόρδο
- τα μπρόκολα
- το ελαιόλαδο
- τα φασόλια
- οι ντομάτες
- το γιαούρτι
- τα μήλα
- οι ξηροί καρποί
- το μέλι
- ο ανανάς
- τα πλήρη αναποφλοίωτα δημητριακά
- οι σπόροι τσία
- το πράσινο τσάι
- το τζίντζερ
- τα μούρα
- ο άγριος σολομός
- τα αυγά