Πόσο προστατεύουν οι λαιμουδιέρες από τον κορωνοϊό;

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Georgia μελέτησε την αποτελεσματικότητα της λαιμουδιέρας, συγκριτικά με την υφασμάτινη μάσκα, ως προστατευτικό κάλυμμα προσώπου κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Οι λαιμουδιέρες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για την προστασία από το κρύο ή τον αέρα, από νεότερα άτομα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συγκρίνοντας υφασμάτινες μάσκες δύο στρώσεων με λαιμουδιέρες, μίας, δύο ή περισσοτέρων στρώσεων, από διαφορετικά υλικά, τα αποτελέσματα της UGA έρευνας: “Low-cost measurement of facemask efficacy for filtering expelled droplets during speech, έδειξαν ότι, σε σχέση με τη απουσία οποιουδήποτε προστατευτικού καλύμματος προσώπου:

  • Οι λαιμουδιέρες μονής στρώσης μείωναν την εκτόξευση των σταγονιδίων κατά την ομιλία κατά 77%
  • Οι υφασμάτινες μάσκες διπλής στρώσης μείωναν την εκτόξευση των σταγονιδίων κατά 81%
  • Οι λαιμουδιέρες πολλαπλών στρωμάτων μείωναν την εκτόξευση των σταγονιδίων κατά 96%

Η έρευνα UGA δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advance και τα αποτελέσματα της, όπως αναφέρεται στο https://www.fcs.uga.edu, είναι συμβατά με τα ευρήματα της μελέτης Virginia Tech αναφορικά με την αποτελεσματικότητα υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου στην προστασία από τα εκπνεόμενα σταγονίδια.

Πηγή:

https://www.fcs.uga.edu/news/story/study-finds-neck-gaiters-can-reduce-droplet-spread

https://www.medscape.com/viewarticle/938970?nlid=137810_5403&src=wnl_dne_201013_mscpedit&uac=360985AV&impID=2617133&faf=1

Σχετικά άρθρα