Πρόληψη των συχνών τραυματισμών του ώμου

Οι τραυματισμοί στους στροφείς μύες του ώμου είναι ιδιαίτερα συχνοί στα πλαίσια της καθημερινής ή της αθλητικής δραστηριότητας. Δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλα, ηλικίες ή μεταξύ αθλητών, αθλούμενων και μη, ενώ σύμφωνα με την Dr. Judy Chepeha, καθηγήτρια Φυσιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Alberta, θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν.

Οι 4 στροφείς μύες του ώμου εκτείνονται μεταξύ ωμοπλάτης και βραχίονα, σταθεροποιώντας την άρθρωση του ώμου και συμμετέχοντας στην εκτέλεση των κινήσεων. Όσο πιο αδύναμοι και ανελαστικοί είναι οι μύες, τόσο πιο εύκολος είναι ο τραυματισμός τους και η επιβάρυνση της άρθρωσης.

Τα συχνότερα αίτια τραυματισμού των στροφέων μυών του ώμου

  • Σε αθλητές και αθλούμενους, οι τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μυϊκής επιβάρυνσης με την άρση υπερβολικού βάρους, την ελλιπή προθέρμανση και την κακή τεχνική κατά την εκτέλεση της άσκησης.
  • Κατά την εργασία, ειδικά με πολύωρη παραμονή με τα χέρια σηκωμένα (πχ ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, τεχνικοί), προκαλούνται συνεχείς και χρόνιοι μικροτραυματισμοί, οι οποίοι αμελούνται και υποθεραπεύονται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευση τραυμάτων, που οδηγούν στο σύνδρομο του παγωμένου ώμου.
  • Ο τραυματισμός των μυών μπορεί να επέλθει κατά την πτώση στο έδαφος με τα χέρια τεντωμένα, κατά την προσπάθεια ώθησης ή έλξης ενός αντικειμένου, ειδικά με τα χέρια σηκωμένα (σπρώξιμο κάποιου ογκώδους, βαρέος αντικειμένου ή αντίθετα κατά το τράβηγμά του προς το σώμα.
  • Σύνθλιψη των μυών του ώμου από χτύπημα, πτώση ή πίεση με βαρύ αντικείμενο.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την έκταση της βλάβης. Εμφανίζεται πόνος εντοπισμένος στον ώμο, που συχνά δίνει την αίσθηση σχισίματος στην ωμοπλάτη.

Ο πόνος διακόπτει την κίνηση και είναι δυνατό να επιμένει στην ανάπαυση ή στον ύπνο. Σπανιότερα, ακτινοβολεί στην περιοχή του βραχίονα, του θώρακα και του λαιμού. Συνοδεύεται από αδυναμία, πόνο ή έντονη δυσφορία κατά τη στροφή του ώμου και την ανύψωση του χεριού.

Η οξεία φάση του τραυματισμού απαιτεί από 4-8 εβδομάδες για να αποκατασταθεί με την χρήση ανάπαυσης, αντιφλεγμονωδών, παγοθεραπείας και με σταδιακή ένταξη σε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης. Όταν πρόκειται για ρήξη μυών, συνδέσμων ή τενόντων, τότε απαιτείται χειρουργική συρραφή και παρατεταμένη θεραπεία αποκατάστασης.

Η Dr. Judy Chepeha αναφέρει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί μπορούν εύκολα να προληφθούν με απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου και της πλάτης. Συνιστά εύκολες ασκήσεις με την βοήθεια ενός απλού ελαστικού ιμάντα.

https://youtu.be/4HN2EhqJeXI

Στοιχεία:

file:///C:/Users/user/Desktop/2017-rehab_shoulder.pdf

https://medicalxpress.com/news/2020-01-rotator-cuff-injuries-common-easily.html?

Σχετικά άρθρα