Δοξυκυκλίνη στo COVID-19: με αντιιική και αντιφλεγμονώδη δράση

Το αντιβιοτικό δοξυκλυκλίνη, ένα από τα παλαιότερα, ασφαλή, φθηνά και συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, χρησιμοποιείται από το 1967 στην αντιμετώπιση των μικροβιακών λοιμώξεων, ενώ έχει δοκιμαστεί σε έρευνες η αντιική και η αντιφλεγμονώδης δράση της κατά ορισμένων ιών, όπως του Δάγγειου πυρετού, Έμπολα, HIV, Zika, Γρίπης -Α.

Σύμφωνα με την έρευνα “Doxycycline as a potential partner of COVID-19 therapies” του Dr. Malek και συνεργατών, του Πανεπιστημίου του Τέξας (Department of Infectious Diseases, Infection Control and Employee Health, The University of Texas), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό sciencedirect.com, ελέγχεται η δυνητική αντιιική και αντιφλεγμονώδης δράση της τετρακυκλίνης, δοξυκυκλίνη, στο COVID-19.

Η πειραματική χρήση της δοξυκυκλίνης και λιγότερο της μινοκυκλίνης, στην αντιμετώπιση του ιού του Δάγγειου πυρετού και του ιού Chikungunya,  οδήγησε σε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, με ταυτόχρονη αντιφλεγμονώδη δράση, επιδρώντας στην παραγωγή ιντερλευκίνης 6, 8 και ΤΝF-α. Παράλληλα, διερευνάται η δυνητική προστατευτική επίδρασή της στους πνεύμονες, αναστέλλοντας το ένζυμο SARS-CoV-2 papain-like protease και επιδρώντας στις προ-ινωτικές διεργασίες στους πνεύμονες, απότοκες της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

H δοξυκυκλίνη χρησιμοποιείται > 50 χρόνια, ανήκει στην κατηγορία των απαραίτητων φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ασφαλές φάρμακο, στοιχίζει λιγότερο από 2 ευρώ και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντενδείκνυται σε παιδιά< 8 ετών, στην κύηση και γαλουχία, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αποχρωματισμό των δοντιών, επίσης αντενδείκνυται η χρήση της σε άτομα με αχαλασία οισοφάγου. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται μόνο ως λύση ανάγκης, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί άλλη θεραπεία.

Από την ερευνητική ομάδα επισημαίνεται ότι η δοξυκυκλίνη, ως ισχυρός και ευρέος φάσματος αναστολέας των πρωτεασών MMPs, μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τις αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της στη θεραπεία του COVID-19. H συνδυαστική χρήση της με τη ρεμδεσιβίρη ή άλλα αντιιικά φάρμακα, ιδιαίτερα σε καρδιολογικούς ασθενείς και σε άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό, αποτελεί μία υποσχόμενη, ασφαλή, προσιτή και δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία της λοίμωξης των πνευμόνων, που χρήζει περαιτέρω κλινικής έρευνας.

Πηγή:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214250920301724?via%3Dihub#!

https://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/5349/usage

Σχετικά άρθρα