Βρετανική έρευνα σε >100.000 άτομα από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer, αναφέρει ότι η αυξημένη κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων δεν προστατεύει από τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Dr. Lee Hooper της Ιατρικής Σχολής του UEA’s Norwich, η μακροχρόνια πρόσληψη Ω-3 βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Η πρόσληψή τους για την πρόληψη του καρκίνου δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, αντίθετα καταγράφηκε μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε επίσης στο Cochrane Database of Systematic Reviews. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα 47 δοκιμών, σε ενήλικες που δεν είχαν καρκίνο, αλλά είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ή θετικό ατομικό ιστορικό. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν και 86 δοκιμές ασθενών με καρδιαγγειακά επεισόδια ή θανάτους.
Οι 100.000 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν στην έρευνα έπρεπε να διατηρούν την ίδια κατανάλωση ή λήψη Ω-3 τουλάχιστον για 1 έτος.
Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρεται ότι το συνδυαστικό όφελος στην υγεία από την αυξημένη πρόσληψη ή κατανάλωση τροφών με Ω-3 είναι μικρό, εξισορροπώντας τις επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και τον καρκίνο.
- Δεν καταγράφηκε κάποια θετική επίδραση στη γενική θνησιμότητα από καρκίνο ή από καρκίνο του στήθους
- Καταγράφηκε μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου του:
-καρκίνου με σχετικό κίνδυνο 1,19
-καρκίνου του προστάτη με σχετικό κίνδυνο 1,30
-θανάτου από καρκίνο 1,10
- Στο καρδιαγγειακό σύστημα, οι σχετικοί κίνδυνοι που καταγράφηκαν ήταν ελαφρώς μειωμένοι.
-γενική θνησιμότητα 0,96-1,02
-καρδιαγγειακή θνησιμότητα 0,92-0,96
-καρδιαγγειακά επεισόδια 0,96-1,00
-στεφανιαία επεισόδια 0,91-0,95
-εγκεφαλικά επεισόδια 1,02
-αρρυθμίες 0,99-0,73
Η πρώτη τιμή αφορά την πρόσληψη μακράς αλύσου PUFA/ EPA& DHA και η δεύτερη του α-Λινολενικού οξέος, ALA. Παρατηρείται ιδιαίτερη μείωση του σχετικού κινδύνου, δηλαδή στο 0,73, στην εμφάνιση αρρυθμιών με την πρόσληψη του α-Λινολενικού οξέος.
Στοιχεία:
https://medicalxpress.com/news/2020-02-omega-fats-cancer.html?
https://www.nature.com/articles/s41416-020-0761-6
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003177.pub5/full