Γενετικά τροποποιημένα βακτήρια για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Έρευνες του Tal Danino, asist. prof. of biomedical engineering at Columbia University, χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένα στελέχη E.coli στην θεραπεία κατά του καρκίνου.

Πρόκειται για μία μορφή ανοσοθεραπείας, όπως και η ογκολυτική θεραπεία T-VEC για το μελάνωμα με γενετικά τροποποιημένους ιούς .

Βασικός στόχος στις πολλά υποσχόμενες αντινεοπλασματικές ανοσοθεραπείες είναι: η εκμετάλλευση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη αποτελεσματικότερη καταστροφή, τόσο του πρωτοπαθούς όγκου όσο και των μεταστατικών, κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Οι μεταστάσεις ευθύνονται για το 90% της θνητότητας σχετιζόμενης με τον καρκίνο.

Στην παρούσα έρευνα, η μόλυνση των καρκινικών κυττάρων από τα τροποποιημένα βακτήρια, τα καθιστά ευπαθή στη φαγοκυττάρωση γιατί μεταβάλλει την παραγωγή του CD47. Αρχίζει η ανοσολογική αντίδραση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που οδηγεί στην απελευθέρωση πρόσθετων καρκινικών πρωτεϊνών-αντιγόνων. Τα νεοπλασματικά αντιγόνα προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και δημιουργία Τ-κυττάρων μνήμης, ικανών να καταστρέφουν τα αντίστοιχα καρκινικά κύτταρα.

Στην διαδικασία περιλαμβάνονται:

  • η γενετική τροποποίηση επιλεγμένων βακτηρίων,
  • η εισαγωγή των μικροβίων με εμβολιασμό στην αρχική νεοπλασματική εστία. Ακολουθεί φλεγμονή και ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού έναντι των μικροβίων,
  • ο φυσιολογικός πολλαπλασιασμός των τροποποιημένων βακτηρίων στον πρωτοπαθή όγκο και μόλυνση των καρκινικών κυττάρων από αυτά,
  • η τροποποίηση των καρκινικών κυττάρων που μολύνονται, με στόχο να μη παράγουν την πρωτεΐνη CD47-“don’t eat me”. Αυτή παράγεται σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας τα αόρατα και μη προσβάσιμα από το ανοσοποιητικό σύστημα (δενδριτικά κύτταρα και μακροφάγα).
  • η προγραμματισμένη αυτοκαταστροφή των μικροβίων και απελευθέρωση των νανοσωματιδίων που τους είχαν ενσωματώσει, βοηθά στο περιορισμό τους, ώστε να μην μολύνουν υγιείς ιστούς.
  • τα αντινεοπλασματικά κύτταρα μνήμης που δημιουργούνται, είναι εξειδικευμένα, ενώ μπορούν να δρουν και σε απομακρυσμένες θέσεις( abscopal effect ).

Στοιχεία :

https://www.ascopost.com/issues/november-25-2018/the-abscopal-effect-a-reemerging-field-of-interest/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325665.php

https://www.cancer.net/navigating-cancer-care