Καπνιστές:14-πλάσιος κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης COVID-19

Από τον dr. Stanton Glantz, διευθυντή του Center for Tobacco Control Research and Education του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο- UCSF, αναφέρεται σε αντίστοιχο άρθρο ότι, μεταξύ των Κινέζων ασθενών που νόσησαν από τον κορωνοΪό, οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος είχαν 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της κλινικής εικόνας ή και θανάτου σε σχέση με όσους δεν είχαν ιστορικό καπνίσματος.

Η μεγαλύτερη προσβολή των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες από τη λοίμωξη COVID19 στην Κίνα, επίσης, θεωρείται ότι συνδέεται με το κάπνισμα. Με βάση έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Chinese Center for Disease Control and Prevention για το 2019, καπνίζει το 26,6% του γενικού πληθυσμού της Κίνας, το 50,5% των ανδρών και το 2,1%των γυναικών.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Chinese Medical Journal από την ομάδα του dr. Liu, ελέγχθηκαν παράγοντες που σχετίζονται με την κλινική πορεία και έκβαση των ασθενών που νοσηλευόταν λόγω της λοίμωξης COVID19. Αναφέρεται ότι στην ομάδα των ασθενών που παρουσίαζαν κλινική επιδείνωση, το ιστορικό καπνίσματος ήταν στο 27% των περιπτώσεων, ενώ, στην ομάδα ασθενών που σταθεροποιούνταν η κλινική τους κατάσταση,το ιστορικό καπνίσματος ήταν στο 3%.

Από τον dr. Stanton Glantz, στο άρθρο: Reduce your risk of serious lung disease caused by corona virus by quitting smoking and vaping, αναφέρεται επίσης ότι :

  • Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από τη γρίπη ή από άλλους παράγοντες είναι πολύ πιο σοβαρές στους καπνιστές συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σχέση με τις λοιμώξεις σε ασθενείς που δεν καπνίζουν και δεν χρησιμοποιούν το άτμισμα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  • Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρού Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας.
  • Η κοτινίνη, ο μεταβολίτης της νικοτίνης που ανιχνεύεται στο σώμα και με το παθητικό κάπνισμα, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας.
  • Στα μέτρα πρόληψης των σοβαρών επιπλοκών και της βαριάς κλινικής εικόνας από τη λοίμωξη με το κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα έπρεπε να δίνεται έμφαση στη αποφυγή κάθε μορφής ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος

Στοιχεία:

https://tobacco.ucsf.edu/reduce-your-risk-serious-lung-disease-caused-corona-virus-quitting-smoking-and-vaping

https://journals.lww.com/cmj/Abstract/publishahead/Analysis_of_factors_associated_with_disease.99363.aspx

https://www.nbcnews.com/health/health-news/live-blog/coronavirus-updates-live-1st-case-confirmed-washington-d-c-u-n1152416/ncrd1152621#liveBlogHeader

Σχετικά άρθρα