Λήψη φυλλικού οξέος & λιποβαρή νεογνά

Είναι γνωστή η θετική επίδραση της λήψης φυλλικού οξέος, κατά το διάστημα της σύλληψης και της κύησης, για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης. Ταυτόχρονα, η λήψη φυλλικού οξέος θεωρείται ότι επιδρά ευεργετικά στο χαμηλό βάρος γέννησης των τελειόμηνων νεογνών και στην συχνότητα γέννησης νεογνών χαμηλού βάρους για την αντίστοιχη ηλικία κύησης.

Η δισχιδής ράχη χαρακτηρίζεται από ποικίλου βαθμού διαταραχή στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού ή και των μηνίγγων και με ποικίλη σοβαρότητα των κλινικών εκδηλώσεων. Εμφανίζεται περίπου στα 5 νεογέννητα ανά 10.000 γεννήσεις.

Το χαμηλό βάρος των νεογνών > 37 εβδομάδων κύησης, θεωρείται ότι συνδέεται συχνά με αυξημένη νοσηρότητα των βρεφών, επίσης, μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια, στενή παρακολούθηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού.

Η έρευνα: “Impact of Periconceptional Folic Acid Supplementation on Low Birth Weight and Small-for-Gestational-Age Infants in China”: σε 200.589  νεογέννητα στην Κίνα, μελέτησε την επίδραση της λήψης φυλλικού οξέος στο βάρος γέννησης των νεογνών, ειδικότερα, αυτών με χαμηλό βάρος γέννησης και χαμηλό βάρος για την ηλικίας κύησης.

  • Τα δεδομένα της έρευνας προήλθαν από την αντίστοιχη μελέτη στα 200.589  νεογέννητα, στην οποία είχε εκτιμηθεί η επίδραση της χορήγησης φυλλικού οξέος στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης.
  • Στις μητέρες των νεογνών που συμμετείχαν στη έρευνα είχαν χορηγηθεί 400 μg φυλλικό οξύ από την αρχή της κύησης.
  • Ως αρχή της κύησης θεωρείται διεθνώς η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.
  • Ως όριο χαμηλού βάρους γέννησης των νεογνών θεωρούνται τα 2.500 γραμμάρια.
  • Τα χαμηλού βάρους για την ηλικία κύησης νεογνά βρίσκονται κάτω από 10η εκατοστιαία θέση ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη μείωσε σημαντικά ( κατά 15%) τον κίνδυνο για την γέννηση λιποβαρών νεογνών, δηλαδή με βάρος< 2,5 kg και κατά 7% τον κίνδυνο γέννησης νεογνών < 10η εκατοστιαία θέση ανάπτυξης για την αντίστοιχη ηλικία κύησης.

Στοιχεία:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347617306078?dgcid=raven_sd_recommender_email#gsp0015

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28545876

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spina-bifida/symptoms-causes/syc-20377860