Μακριά νύχια και υγιεινή των χεριών

Το συχνό πλύσιμο και η υγιεινή των χεριών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς των λοιμώξεων, απομακρύνοντας μολυσματικούς παράγοντες που έχουν μεταφερθεί στα χέρια με το άγγιγμα επιφανειών, σταγονιδίων διαφόρων σωματικών εκκρίσεων ή κατά την προσωπική υγιεινή.

Πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ο καθαρισμός και η υγιεινή των χεριών με μακριά νύχια;

Στις συστάσεις του CDC για την πρόληψη της διασποράς των λοιμώξεων και την σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό:

  • η άκρη των νυχιών να μην υπερβαίνει τις ράγες των δακτύλων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός τους.
  • να γίνεται συχνός καθαρισμός των χεριών με νερό και σαπούνι.

  • να αποφεύγεται περαιτέρω τραυματισμός των παρανυχίδων με κακούς χειρισμούς.
  • να αποφεύγεται η ονυχοφαγία, που ευνοεί την μετάδοση των μικροοργανισμών από τις επιφάνειες των νυχιών.
  • να αποφεύγεται η διατήρηση νυχιών με αλλοιωμένες, ξεφλουδισμένες και προσθετικές επιφάνειες, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, πιθανόν, περιλαμβανομένου και του κορωνοϊού.
  • το προσωπικό που εργάζεται σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγείας και περιποίησης του σώματος, συνιστάται να διατηρούν τα νύχια κοντά, ώστε να είναι δυνατή η σωστή υγιεινή τους.
  • να τηρείται η συνιστώμενη αποστείρωση των εργαλείων περιποίησης των νυχιών και η απολύμανση των κοινόχρηστων επιφανειών.

Το ασφαλές μήκος των νυχιών διαπιστώνεται πιέζοντας με τις ράγες των δακτύλων την έσω επιφάνεια της παλάμης του αντίθετου χεριού. Αν τα νύχια έχουν το σωστό μήκος, τότε γίνονται αντιληπτές οι ράγες των δακτύλων και όχι τα νύχια.

Στο άρθρο του BBC: what lives under your fingernails, αναφέρεται ότι σε έρευνα που έγινε στο νοσηλευτικό προσωπικό, στα άτομα με μακριά νύχια, ιδιαίτερα με προσθετικά, βρέθηκαν περισσότεροι μικροοργανισμοί, ακόμα και μετά το πλύσιμό των χεριών. Τα μεγάλα νύχια δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν αποτελεσματικά, ειδικά η έσω επιφάνεια και οι γωνίες τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν και να διασπείρουν τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα χέρια.

Στοιχεία:

https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/nail_hygiene.html

https://www.bbc.com/future/article/20160622-what-lives-under-your-fingernails

https://www.insider.com/coronavirus-biting-nails-short-nails-expert-2020-3

Σχετικά άρθρα