Νέες ετικέτες τροφίμων πληροφορούν: με πόση άσκηση θα καούν οι θερμίδες τους;

Σύμφωνα  με έρευνα στο περιοδικό Epidemiology and Community Health ενώ ο αριθμός των θερμίδων δεν σημαίνει κάτι για την πλειονότητα των ατόμων, όταν αυτές συνδυάζονται με τα ισοδύναμα της φυσικής δραστηριότητας που απαιτούνται για να καούν οι θερμίδες, τότε τα άτομα είναι πιο προσεκτικά στην επιλογή τροφίμων και ποτών.

Πόσο περπάτημα ή τρέξιμο χρειάζεται για να καούν οι θερμίδες της πίτσας, του μπισκότου, του παγωτού, του αναψυκτικού ή κάθε συσκευασμένου τρόφιμου; Αυτό είναι το θερμιδικό ισοδύναμο της φυσικής δραστηριότητας, Physical activity calorie equivalent (PACE) που προτείνεται από Βρετανούς επιστήμονες να αναγράφεται στην ετικέτα των τροφίμων, για την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη της παχυσαρκίας και της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών ή υπερθερμιδικών τροφών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης: “Effects of physical activity calorie equivalent food labelling to reduce food selection and consumption: systematic review and meta-analysis of randomised controlled studies”, που στηρίχθηκε στην ανάλυση στοιχείων 14 προηγούμενων ερευνών έδειξαν :

  • 50% μείωση στην αγορά αναψυκτικών με ζάχαρη
  • 40% μείωση στην αγορά προϊόντων ζάχαρης, σε σχέση με την απλή αναγραφή των θερμίδων στην ετικέτα.
  • Αυξήθηκε η επιλογή τροφίμων με 80-120 λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με την απλή απλή αναγραφή των θερμίδων.
  • Η σήμανση με ισοδύναμα δραστηριότητας θα μπορούσε να μειώσει >200 την καθημερινή λήψη κενών θερμίδων.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Dr. Daley στο Loughborough University, πολλοί άνθρωποι θα σοκάρονταν αν γνώριζαν πόση άσκηση απαιτείται για να καούν συνηθισμένες λιχουδιές και σνακ.

Επίσης, αναφέρει ότι η σήμανση με ισοδύναμα θερμίδων και δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή πιο υγιεινών τροφίμων και στη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικά του προτεινόμενου τρόπου σήμανσης, με δραστηριότητα το τρέξιμο 8 χιλιόμετρα /ώρα και το γρήγορο περπάτημα >5 χιλιόμετρα/ ώρα:

Αναψυκτικό: 1 κουτάκι =138-150 θερμίδες= 30 λεπτά γρήγορο βάδισμα = 15 λεπτά τρέξιμο.

Η κομμάτι σοκολάτας 40 γραμμαρίων= 250 θερμίδες=20-25 λεπτά τρέξιμο ή 40-45 λεπτά γρήγορο περπάτημα.

1 μικρό μάφιν= 265 θερμίδες= 25 λεπτά τρέξιμο= 48 λεπτά γρήγορο περπάτημα.

Το fast food ρόφημα σοκολάτας, τύπου milk shake έχει >20 κουταλάκια ζάχαρης και ανάλογα με την πρόσθετη κρέμα γάλακτος, αποδίδει από 600-1.100 θερμίδες σε ένα ποτήρι. Η κατανάλωση των επιπλέον, κενών θερμίδων αυτού του ροφήματος, απαιτεί 2,5-5 ώρες βάδισμα ή 1-2 ώρες τρέξιμο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση και η καταγραφή αυτής της μορφής δεν έχει στόχο τη δίαιτα, αλλά έχει ως πρωταρχικό στόχο την εκπαίδευση των ατόμων. Ενημερώνονται για όσα καταναλώνουν και την δραστηριότητα που απαιτείται για να κάψουν αυτά που υπερκαταναλώνουν.

Πόσοι θα κατανάλωναν πολύ τακτικά λιχουδιές, όπως 100 γραμμάρια από τσιπς ή σοκολάτα, αν γνώριζαν ότι για να διατηρηθούν στο βάρος τους και ταυτόχρονα να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με την διατροφή τους, θα έπρεπε να περπατούν γρήγορα 2 ώρες ή να τρέχουν πάνω από μία ώρα, για να κάψουν τις παραπάνω κενές θερμίδες;

Στοιχεία:

https://www.bbc.co.uk/news/health-50711652

https://jech.bmj.com/content/early/2019/11/24/jech-2019-213216

Σχετικά άρθρα