Πώς εφαρμόζουμε την προστατευτική μάσκα;

Ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων από την εποχική γρίπη και τον κορωνοϊό, κατέστησε περιζήτητες τις προστατευτικές μάσκες, χειρουργικές και FFP/N95. Η σωστή τοποθέτηση και αφαίρεσή τους και η υγιεινή των χεριών πριν και μετά την εφαρμογή, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την παροχή προστασίας και όχι επανάπαυσης και υπερέκθεσης στους μολυσματικούς παράγοντες.

Τοποθέτηση και αφαίρεση απλής χειρουργικής μάσκας

Η μπλε πλευρά της μάσκας πρέπει να είναι πάντα προς τα έξω, γιατί αυτή η πλευρά είναι αδιάβροχη. Η άκρη της μάσκας με το έλασμα τοποθετείται επάνω, για στερέωση στη μύτη:

Προκειμένου να γίνει σωστά η τοποθέτηση της μάσκας όταν παραστεί ανάγκη, μπορεί να βοηθήσει η εξάσκηση 1-2 φορές στο σπίτι, σε κατάσταση ηρεμίας, ώστε να είμαστε πιο εξοικειωμένοι και ασφαλείς με την χρήση της, (πιθανόν η σωστή εφαρμογή να μοιάζει πιο εύκολη απ’ότι είναι, επειδή συνήθως, γίνεται η επίδειξη από επαγγελματίες).

Ο ΕΟΔΥ (http://www.eody.gov.gr) εξέδωσε επίσης οδηγίες που αφορούν την εφαρμογή της απλής, χειρουργικής μάσκας. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-maska.pdf

Η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας συνιστάται

  • Σε ασθενείς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • Κατά την φροντίδα ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • Κατά την επίσκεψη σε νοσοκομεία, ιατρεία και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

Κατά την αγορά της μάσκας ελέγχουμε το σωστό μέγεθος & χαρακτηριστικά .

Εκτός από το μέγεθος, υπάρχει ποικιλία στα χαρακτηριστικά της μάσκας. Υπάρχουν μάσκες με κορδόνια, με λάστιχα στερέωσης στα αυτιά, με 2 λάστιχα στερέωσης στο κεφάλι, με 1 λάστιχο στερέωσης στο κεφάλι, με μεταλλικό έλασμα για την καλύτερη εφαρμογή στην μύτη, υφασμάτινες ή χάρτινες τριών στρώσεων.

Οι μάσκες με κορδόνια απαιτούν συνήθως μεγαλύτερη εξοικείωση για την τοποθέτησή τους. Οι μάσκες με στερέωση στα αυτιά ή με 1 μόνο λάστιχο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είναι πιθανόν να μην είναι τόσο σταθερές, μετά από λάθος εφαρμογή ή λάθος νούμερο.

Υγιεινή των χεριών

Είναι αναγκαίο, πριν τον χειρισμό για την τοποθέτηση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών για 20” με ζεστό νερό και σαπούνι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, η χρήση αντισηπτικής λοσιόν ή τζελ.

Στερέωση της μάσκας, αφού ελεγχθεί η ακεραιότητά της

Αφού στερεωθεί η μάσκα στο κεφάλι ή στα αυτιά με τα κορδόνια ή με τα λάστιχα , πιέζουμε το έλασμα για να εφαρμόσει στη μύτη και ακολούθως το κάτω τμήμα της μάσκας να καλύπτει το πιγούνι.

Αφαίρεση της μάσκας.

Αγγίζουμε μόνο τα κορδόνια ή τα λάστιχα στερέωσης.

Αν η μάσκα έχει κορδόνια, λύνουμε πρώτα το κάτω και μετά το πάνω.

Αν είναι με λάστιχα στερεωμένα στα αυτιά, τότε αυτά αφαιρούνται ταυτόχρονα.

Αν η στερέωση είναι με 2 λάστιχα στο πίσω μέρος της κεφαλής, πρώτα αφαιρείται το κάτω και μετά πολύ προσεκτικά το άνω, όπως και στις μάσκες τύπου Ν-95 ή FFP

Η μάσκα είναι μίας χρήσης και απορρίπτεται προσεκτικά στα μολυσματικά αντικείμενα.

Μετά την αφαίρεση απαιτείται η εφαρμογή υγιεινής των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών για 20” με ζεστό νερό και σαπούνι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, η χρήση αντισηπτικής λοσιόν ή gel

Τοποθέτηση και αφαίρεση μάσκας τύπου Ν-95 ή FFP

Στοιχεία:

https://www.cdc.gov

/https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-maska.pdf

Σχετικά άρθρα